Hovedinnhold

Valgseier til Suu Kyi i Burma

Bondevik: - Håper hun får med seg flest mulig

FIKK PLASS: Aung San Suu Kyi fikk en plass i nasjonalforsamlingen i dagens valg i Burma. Foto: Reuters
FIKK PLASS: Aung San Suu Kyi fikk en plass i nasjonalforsamlingen i dagens valg i Burma. Foto: Reuters
(VG Nett) Aung San Suu Kyi har vunnet en plass i nasjonalforsamlingen, opplyser opposisjonen i landet.

Denne saken handler om:

Fakta

  • 48 av de 1158 plassene i nasjonalforsamlingen og regionalforsamlingene er på valg i suppleringsvalget.
  • 168 kandidater fra 17 partier stiller til valg, sammen med åtte uavhengige kandidater. * Blant dem som for første gang stiller til valg, er fredsprisvinner Aung San Suu Kyi fra Det nasjonale demokratiforbundet (NLD).
  • En firedel av plassene i Burmas nasjonalforsamling er forbeholdt militært personell, som blir utpekt av forsvarssjefen.
  • Partiet USDP, som i hovedsak består av tidligere militære, kontrollerer 79 prosent av de resterende plassene i underhuset, og 77 prosent av de resterende plassene i overhuset.

Til tross for beskyldninger om valgjuks har Aung San Suu Kyi i Det nasjonale demokratiforbundet (NLD) klart å sikre seg en plass i nasjonalforsamlingen etter dagens suppleringsvalg i landet, ifølge opposisjonen.

Det blir første gangen den fredsprisvinnende opposisjonspolitikeren får et offisielt styreverv i landet.

- Dette er jeg veldig glad for og jeg vil gratulerer henne. Det er veldig gledelig, og jeg håper hun får med seg flest mulig fra sitt eget parti, sier leder for Oslosenteret for fred og menneskerettigheter, Kjell Magne Bondevik til VG Nett.

- Viktig med sterk partigruppe

Dagens valg var et såkalt suppleringsvalg hvor det kun stod om 48 av de 1158 plassene i nasjonalforsamlingen. Det er likevel viktig for opposisjonspartiet NLD å få så mange som mulig av de ledige setene.

- Det er viktig for Suu Kyi å ha en sterk partigruppe rundt seg. Da er det lettere for henne og partiet å få gjennomført sakene sine, sier han.

Bondevik har i mange år vært engasjert i situasjonen i Burma, og har god kontakt med både Suu Kyi og hennes støttespillere. Han har også møtt henne flere ganger, blant annet da hun satt i husarrest.

MØTTES: Kjell Magne Bondevik og Aung San Suu Kyi. Foto: HippieMedia / Oslo Senteret for Fred og Menneskerettigheter
MØTTES: Kjell Magne Bondevik og Aung San Suu Kyi. Foto: HippieMedia / Oslo Senteret for Fred og Menneskerettigheter


- Ikke demokrati ennå

Det har kommet inn flere meldinger om valgfusk både før og under valget. Suu Kyi har også uttalt at det ikke ville bli demokratisk.

Bondevik håper at valget har vært så fritt og rettferdig som mulig, men sier at man uansett ikke kan anse Burma som et demokratisk land ennå.

- Det har skjedd ganske omfattende, positive endringer de siste månedene, men det er fortsatt slik at regimet kontrollerer de resterende setene i nasjonalforsamlingen. Jeg er også veldig interessert i høre rapportene fra valgobservatører i området, sier han.

Den tidligere statsministeren sier det er flere ting som må gjennomføres før vi ser ordentlige fremskritt i landet.

- For at Burma skal bli demokratisk må blant annet grunnloven endres (den sier at hver fjerde plass er forbeholdt militære journ.anm.) og alle politiske fanger må settes fri. Alle som vil være politisk aktive må få stille til det nasjonale valget i 2015 hvor alle medlemmer av parlamentet skal velges på ny, sier Bondevik.

Militæret kontrollerer

Landets forrige nasjonale valg ble arrangert av militærjuntaen i 2010, men var boikottet av NLD fordi det ble sett på som udemokratisk. Valget ble vunnet av USDP, et parti som er dannet av tidligere militære.

USDP kontrollerer i dag nærmere 80 prosent av plassene i nasjonalforsamlingen, og opposisjonen risikerer derfor å få lite de skulle ha sagt, uavhengig av dagens resultater.

Suu Kyi og hennes partimedlemmer må satse på å få innflytelse i forhandlinger, og hun har tidligere ikke lagt skjul på at det er langt frem til målet om å reformere grunnloven og riste makten fra de militære og deres støttespillere.

JUBLER: Støttespillerne til Aung San Suu Kyi jubler når de hører valgresultatene. Foto: Ap
JUBLER: Støttespillerne til Aung San Suu Kyi jubler når de hører valgresultatene. Foto: Ap

Symbolsk viktig

Søndagens suppleringsvalg vil ikke endre maktforholdene i Myanmar, men er likevel symbolsk viktig, mener styrelederen i Den norske Burmakomité, Harald Bøckman.

For Aung San Suu Kyi og NLD er søndagens valg på mange måter en generalprøve på valget i 2015.

Håpet er at det de kommende årene skal tvinge fram grunnlovsendringer som åpner for mer reelt demokrati. Bøckman tror det er flere grunner til at generalene i Myanmar nå tilsynelatende åpner døra på gløtt for demokrati.

- En av grunnene er nok at de er stilt overfor en ganske ustoppelig dame som ikke gir seg. Aung San Suu Kyi kan være i eller utenfor fengsel, de blir ikke kvitt henne, sier han til NTB.

De internasjonale sanksjonene har også bidratt, selv om effekten av dem kan diskuteres, mener Bøckman.

- De har i alle fall hatt en symbolsk funksjon og jeg tror at de innser at vestmaktene ikke vil slutte å presse dem, sier Bøckman.

Observatører og journalister var på plass for å følge suppleringsvalget, og omverdenen vurderer å oppheve sine sanksjoner om valgavviklingen blir ansett som bra.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Utenriks

Se neste 5 fra Utenriks