Hovedinnhold

Støre fordømmer dommen mot Suu Kyi

REAGERER: Jonas Gahr Støre mener Fremskrittspartiets forslag om asylmottak i Afrika fortsatt er like søkt, og forteller at det er veldig dårlig bruk av skattebetalernes penger. Foto: Scanpix
REAGERER: Jonas Gahr Støre mener Fremskrittspartiets forslag om asylmottak i Afrika fortsatt er like søkt, og forteller at det er veldig dårlig bruk av skattebetalernes penger. Foto: Scanpix
(VG Nett) Utenriksminister Jonas Gahr Støre fordømmer dommen mot menneskerettighetsforkjemper Aung San Suu Kyi.

Denne saken handler om:

«18 mnd ny husarrest for Aung San Suu Kyi. Vi fordømmer, juntaen vil ha henne ut av valget, uakseptabelt. Viktig med fortsatt press.»

Dette er twittermeldingen Støre la ut etter at det ble klart at Suu Kyi ble dømt til 18 måneders husarrest for å ha brutt vilkårene for sin allerede pålagte husarrest.

LES OGSÅ: Norsk Burma-komité frykter spill for galleriet.

I en pressemelding som Utenriksdepartementet har sendt ut, bekrefter han denne fordømmelsen.

- Dagens dom mot opposisjonspolitiker og Nobel fredsprisvinner Aung San Suu Kyi er uakseptabel. Dette er en politisk dom hvor regimet forsøker å holde Suu Kyi borte fra det forestående valget, skriver Støre i pressemeldingen.

Vil ta det opp med FN

FREDSPRISVINNER: Aung San Suu Kyi fotografert i oktober 2007. Foto: AFP
FREDSPRISVINNER: Aung San Suu Kyi fotografert i oktober 2007. Foto: AFP

Suu Kyi har allerede tilbragt nesten 14 av de siste 20 årene i husarrest. Dommen mot Suu Kyi skulle egentlig være tre år i fengsel, men ble gjort om til 18 måneders husarrest.

- Regimet går med denne dommen glipp av en mulighet til å vise at de ønsker en inkluderende og demokratisk utvikling i landet. En løslatelse av Aung San Suu Kyi ville vært et skritt i riktig retning foran det planlagte valget nest år, skriver Støre.

TETT PÅ NETT: Lederen i Den norske Burmakomité svarer deg klokken 14.00.Send inn dine spørsmål nå!

Han skriver videre at han kommer til å ta denne saken opp med FNs generalsekretær Ban Ki-moon når han besøker Norge senere denne måneden.

- Det er nå viktig med en internasjonal reaksjon mot denne dommen, skriver Støre.

FAKTA OM SUU KYI:Les mer på Wikipedia.

Dommen på nye 18 måneder i husarrest kom etter at amerikaneren John Yettaw svømte over en innsjø ved fredsprisvinnerens hjem for å advare henne mot et terrorangrep. Det angivelige angrepet hadde han fått advarsel om i en drøm.

DISKUTER:Hva mener du om dommen?

På tross av at han ble bedt om å forlate Suu Kyis hus, ble Yettaw værende minst én natt. På vei tilbake ble han pågrepet av burmesisk politi. Han ble tiltalt for brudd på immigrasjonsreglene og for å ha svømt i illegalt farvann, og ble dømt til syv års fengsel, hvorav fire års hardt arbeid, ifølge nyhetsbyrået AP.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Utenriks

Se neste 5 fra Utenriks