Hovedinnhold

Myanmars president møter Obama

I WASHINGTON: Her ankommer president Thein Sein Det hvite hus for å møte Barack Obama. Foto: Reuters / NTB scanpix
I WASHINGTON: Her ankommer president Thein Sein Det hvite hus for å møte Barack Obama. Foto: Reuters / NTB scanpix
Myanmars president Thein Sein ankom mandag ettermiddag lokal tid Det hvite hus for samtaler med USAs president Barack Obama.

Denne saken handler om:


Sein er den første myanmarske statslederen som besøker Det hvite hus på 47 år, og besøket anses som en milepæl for eksgeneralen som nå leder reformprosessen i det tidligere militærdiktaturet.

Obama må drive politisk balansekunst når han tar imot presidenten. USAs president må balansere mellom to hensyn - ønsket om å styrke en mulig alliert i Kinas bakgård og samtidig framstå som en forsvarer av menneskerettighetene.

Både menneskerettighetsorganisasjoner og enkelte amerikanske politikere har ytret frykt for at Obama har gått for fort fram i å etablere en relasjon med Myanmar, etter at et halvt århundre med militært styre tok slutt i 2011.

Amerikanske tjenestemenn framholder at reformene som Thein Seins halvmilitære regjering har gjennomført, som å løslate demokratiikonet Aung San Suu Kyi og flere hundre andre politiske fanger, oppheve sensuren og tillate fagforeninger, fortjener USAs støtte.

Samtidig har etnisk og sekterisk vold økt i omfang i Myanmar den siste tiden, særlig i den vestlige delstaten Rahine. Ifølge en Reuters-journalist som nylig besøkte delstaten, er den preget av apartheidlignende tilstander der den muslimske minoriteten rohingya blir systematisk undertrykket. Blant annet må de bo i fengselslignende gettoer.

Siste saker fra Utenriks

Se neste 5 fra Utenriks