Hovedinnhold

Kvinner fløyter seg til sikkerhet i Burma

(VG Nett) De stappfulle, trange bussene i Yangon har vært åsted for seksuell trakassering i mange år. Nå fløyter kvinner seg tryggere.

Denne saken handler om:

Jenter helt ned i femårsalderen kan oppleve å bli klådd på dersom de reiser med buss i Yangon, Burmas største by. Det har en gruppe kvinner sett seg svært lei av, og har nå satt i gang «Fløyt for hjelp»-prosjektet, som går ut på at kvinner får utdelt fløyter de skal benytte seg av dersom trakassering på bussen forekommer. Da vil medpassasjerer kunne gripe inn.

- Kampanjen er en kjempesuksess, siden kvinner ikke lenger er redd for å si fra når de blir trakassert. Det har vært tabu å snakke om dette, men det er ikke skamfullt lenger nå. Unge jenter får mer selvtillit og samtidig skaper kampanjen oppmerksomhet rundt noe som ingen har tatt opp tidligere, sier Htar Htar til VG Nett.

Hun er en av grunnleggerne av kvinnegruppen Akhaya, som driver prosjektet.

Fokus på informasjon

I likhet med en god del andre land underviser ikke burmesisk skole i sex eller likestilling, og har heller ingen spesifikk lov som forbyr vold i hjemmet. Ved seksuell trakassering kan det ilegges bøter eller inntil et års fengselsstraff.

Derfor fokuserer kampanjen også på å dele ut informasjon om kjønnsbasert vold.

- Det har ikke vært mye oppmerksomhet rundt dette problemet før, men nå har det fått økt fokus, sier Kalina Sharp-Bergersen, Kirkens Nødhjelp teamleder for Sørøst-Asia, til VG Nett.

Kirkens Nødhjelp støtter prosjektet økonomisk.

Htar Htar mener landet har utviklet seg i positiv retning, og sier at hun ikke tror prosjektet ville vært mulig i Burma uten alle de demokratiske reformene som ble iverksatt i 2011.

- Jeg ville teste det nye Burma, sier hun etter å ha blitt spurt hvorfor hun valgte å grunnlegge prosjektet.

- Vi får mye støtte fra staten. Burma er klar for forandring nå, og vi har derfor valgt å heve stemmene våre, sier hun, og legger til at trakasseringen har blitt redusert etter at prosjektet ble satt i gang i februar.

- Men vi har fortsatt en vei å gå, det har ikke stoppet helt.

Myndighetene positive

Prosjektet har ifølge Akhaya vakt oppsikt i flere land i Asia, og gruppen håper prosjektet vil spre seg over grensene.

En reporter fra The Jakarta Post, Fitri Bintang Timur, ble svært imponert over prosjektet, men skriver at det største problemet er å bryte ned de kjønnsrollene som allerede er etablert i samfunnet.

- Det er nok mulig i Burma, bare det faktum at Akhaya får holde på med prosjektet sitt uten å bli stanset er et veldig godt tegn. Dessuten har myndighetene selv forsøkt å gjøre noe med problemet, skriver hun, og viser til at det ble foreslått å sette opp rene kvinnebusser i Yangon før sommeren. Ideen ble likevel aldri noe av fordi politikerne mente det ville føre til segregering av menn og kvinner.

- Vårt ønske er ikke å opposjonere mot menn, men vi motsetter oss seksuell trakassering. I et godt samfunn skal både menn og kvinner føle seg trygge overalt, sier Daw Htar til The Jakarta Post. Hun er en av de 366 frivillige som deler ut fløyter på gatene.

Menn engasjerer seg

Over 30.000 fløyter har blitt delt ut så langt.

- En viktig del av dette er at jenter og kvinner selv skjønner at det de har blitt utsatt for er galt. Informasjonsdelen av prosjektet er vesentlig, sier Sharp-Bergersen, og legger til at det gis ekstra informasjon til bussjåførene om hva som foregår på bussene.

- Personene som er engasjert i dette bruker mye tid på å spre informasjon videre til andre, blant annet ved å bruke sosiale medier som Facebook, forteller Sharp-Bergersen, og legger til at også flere menn engasjerer seg i prosjektet.

- Dette berører kvinner både fysisk og følelsesmessig, det er det flere menn som også har skjønt.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Utenriks

Se neste 5 fra Utenriks