Hovedinnhold

Krekar mener forfatter fortjener dødsstraff

- Vi forbyr oss selv livet dersom du lever

OMSTRIDT: Mullah Krekar. Foto: SCANPIX Foto:
OMSTRIDT: Mullah Krekar. Foto: SCANPIX Foto:
Mullah Krekar går hardt ut mot den kontroversielle forfatteren i en lydfil som er publisert på det kurdiske nettstedet Renesans.nu.

Denne saken handler om:

Ifølge Aftenposten har forfatteren det gjelder bodd i skjul i Norge i ett og et halvt år, og har fått innvilget asyl.

Den kurdiske forfatteren ble i desember i fjor dømt in absentia til fengsel i Irak for å ha skrevet at profeten Muhammed drepte og voldtok.

- Spytter på oss

Ifølge Aftenposten og avisens tolk, som ofte benyttes av politiet, sammenligner Krekar forfatteren med Salman Rushdie og Ayaan Hirsi Ala.

Krekar mener forfatteren «spytter på oss» og omtaler ham i motsetning til «hederlige mennesker».

Krekar uttaler blant annet: «Man må spørre seg hvorfor bør han drepes, og på hvilket juridisk grunnlag.»

Videre heter det blant annet at i henhold til Sharia skulle han hatt mulighet til å forsvare seg for domstolen ... «og for å dømmes måtte han ha erklært at han ikke var angrende».

Drapstrusler

Forfatteren hevder selv å ha mottatt en rekke drapstrusler, og det er utstedt en fatwa om at han skal straffes med døden hvis han ikke ber om tilgivelse.

Det islamske forbundet i Nord-Irak anmeldte forfatteren for å ha krenket profeten Muhammed, og i dommen fra desember i fjor heter det at kurderen skal arresteres så snart han returnerer til Nord-Irak.

Kan legitimere

Krekars advokat Brynjar Meling mener den norske oversettelsen er upresis fordi konteksten ikke fremgår. Krekar vedstår seg likevel hovedinnholdet.

- Krekar fastholder at han som skriftlært forteller hva Koranen sier, og at han ikke har utstedt noen fatwa, fremholder Meling.

Religionshistoriker Kari Vogt leser ikke Krekars uttalelser som drapstrusler eller oppfordring til drap.

- Men hvis noen som er litt i ubalanse ville ønske å gå til angrep, kan vedkommende finne legitimering av det i denne typen uttalelser, sier hun.

Politiets sikkerhetstjeneste (PST) ønsker ikke kommentere Krekars uttalelser.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Utenriks

Se neste 5 fra Utenriks