Hovedinnhold

Krekars advokat om Norge: - Gjør ikke nok for Krekar-retur

REFSER JUSTISDEPARTEMENTET: Advokat Brynjar Meling (t.v.) mener statssekretær Pål Lønseth (t.h.) og Justisdepartementet ikke gjør nok for å legge forholdene til rette for frivillig retur av Krekar. Foto: VG / Scanpix
REFSER JUSTISDEPARTEMENTET: Advokat Brynjar Meling (t.v.) mener statssekretær Pål Lønseth (t.h.) og Justisdepartementet ikke gjør nok for å legge forholdene til rette for frivillig retur av Krekar. Foto: VG / Scanpix
(VG Nett) Mullah Krekar ønsker selv å forsvare seg mot terror-anklagene i en irakisk rettssal, men krever å først vite hva han er anklaget for.

Denne saken handler om:

Tips oss

  • Heter egentlig Najmuddin Faraj Ahmad.
  • Kurder fra Nord-Irak, født 7. juli 1956.
  • Kom til Norge i 1991 som kvoteflyktning. Kona og fire barn er i dag norske statsborgere.
  • Bygde fra 1991 til 2002 opp og ledet den islamittiske opprørsgruppen Ansar al-Islam. Reiste flere ganger til Midtøsten mens han hadde flyktningstatus i Norge.
  • Har uttrykt støtte til Osama bin Laden, men avviser at han er tilknyttet terrornettverket al-Qaida.
  • Satt fra september 2002 til januar 2003 fengslet i Nederland fordi Jordan begjærte ham utlevert i en narkotikasak. Begjæringen ble avvist.
  • Vedtatt utvist fra Norge i februar 2003 av hensyn til rikets sikkerhet.
  • En siktelse mot Krekar ble etterforsket av Økokrim og lagt bort i 2005.
  • Oslo tingrett slo i 2005 fast at vedtaket om å utvise ham var gyldig, noe som ble bekreftet av Høyesterett i 2007. Vedtaket er ikke effektuert på grunn av utilstrekkelige garantier fra Irak for hans sikkerhet.
  • Siden 8. desember 2006 har Krekar stått oppført på FNs terrorliste

Mullah Krekar vil bli henrettet hvis han reiser hjem til Irak, har de kurdiske regionalmyndighetene opplyst til Justisdepartementet.

Men norske myndigheter aner ikke hva anklagene eller tiltalepunktene mot Krekar består av. Det opplyser statssekretær Pål Lønseth (Ap) til VG Nett.

Les også: Krekar blir henrettet i Irak

Krekar åpnet gjennom sin advokat Brynjar Meling i januar for å reise hjem frivillig. Men for den tidligere kurdiske islamistlederen er det sentralt å først få vite hva han er anklaget for.

- Dette gjør åpenbart mulighetene mindre for at Krekar selv skal kunne reise frivillig hjem, sier Meling.

- Norge gjør ikke nok for at Krekar skal kunne returnere frivillig, mener advokaten.

- Hvorfor er dette så viktig for om Krekar vil reise hjem eller ikke?

- Fordi jeg har en klient som avviser at han i det hele tatt har vært involvert i noe kriminelt overhodet. Han vet hva slags krigshandlinger hans bevegelse var innblandet i da det var intern borgerkrig forut for den amerikanske invasjonen av Irak. Etter det har han ikke hatt noen innflytelse, hevder Meling.

- Derfor vet han at en anklage mot ham er uriktig. Om de har diktet opp et lommetyveri eller om han anklages for å ha drept
tusen mennesker er viktig.

Spesial: Alt om mullah Krekar

Sentralt

Advokaten har tidligere uttalt at det vil være aktuelt for Krekar å reise hjem, selv om norske myndigheter ikke har fått nødvendige forsikringer om at han ikke blir henrettet.

- Er det slik at Krekar da vil vurdere å reise for å svare for disse anklagene i retten?

- Riktig.

- Hvor sentralt er dette for Krekars beslutning om å reise hjem frivillig?

- Det er klart at det er sentralt, sier Meling.

Terror

Justisdepartementet reiste denne måneden til Irak. Det sentrale var imidlertid ikke å finne ut hva slags bevis irakiske myndigheter har mot den tidligere lederen av Ansar al-Islam.

- Vi vet at det dreier seg om terror, men ikke noe mer spesifikt enn det. For vår del er ikke dette det mest sentrale, for vår del er det hva slags straff han vil få som er det sentrale, sier statssekretær Pål Lønseth (AP).

Siste saker fra Utenriks

Se neste 5 fra Utenriks