Hovedinnhold

Muhammed-karikaturer trykkes opp på nytt

Det danske Trykkefrihedsselskabet har trykket opp den mest omstridte av Muhammed-karikaturene på nytt.

Denne saken handler om:

FAKTA OM KARIKATURSTRIDEN

  • 30. september 2005 trykker danske Jyllands-Posten tolv karikaturtegninger av profeten Muhammed.
  • Flere europeiske aviser velger etter hvert å sette karikaturene på trykk, blant annet den kristne, norske avisen Magazinet, som trykker dem i januar 2006.
  • Store deler av den muslimske verden opplever publiseringen som en provokasjon og det oppstår opptøyer og voldelige demonstrasjoner en rekke steder.
  • 4. februar 2006 blir den danske og norske ambassaden i Syria stormet og stukket i brann.
  • 12. februar 2008 pågriper dansk politi flere personer som er mistenkt for å ha planlagt å drepe tegneren Kurt Westergaard, som sto bak en av de mest kontroversielle av karikaturene: profeten Muhammed med en bombe i turbanen.
  • 13. februar publiserer 17 danske aviser karikaturen om igjen som en støtteerklæring til Westergaard.
  • 2. juni blir Danmarks ambassade i Pakistan rammet av et bombeangrep. Angrepet settes i forbindelse med karikaturstriden.

    Kilde: NTB

Det er tegneren Kurt Westergaard i Jyllands-Posten som står bak den aktuelle karikaturen, som regnes som den mest omstridte av tegningene som ble publisert i den danske avisen høsten 2005.

Tegningen viser profeten Muhammed med en bombe i turbanen, og selges for 1.400 danske kroner per stykk.

Penger er noe av drivkraften bak nyopptrykkingen, sier Trykkefrihedsselskabets leder, Lars Hedegaard, til den danske avisen Information.

- For det første ønsker vi å skaffe penger til vår kamp for ytringsfriheten. For det andre har vi et ytringsfrihetsmessig poeng, sier Hedegaard.

- Mykere Fogh

Hedegaard mener for eksempel at Danmarks tidligere statsminister og nåværende NATO-generalsekretær, Anders Fogh Rasmussen, er blitt mykere i kantene når det gjelder forsvaret av Muhammed-karikaturene.

- Når Anders Fogh Rasmussen står i Istanbul og snakker om den store respekten man må ha for religioner, og om å avveie hensynet til ytringsfrihet mot krenkelse av religioner, så er det noe som tyder på at ytringsfrihetspoenget ikke har trengt ordentlig inn, påpeker Hedegaard.

Fogh Rasmussen beklaget ikke karikaturene under sitt besøk i Istanbul, men understreket at han selv aldri ville tegnet noe lignende.

- Velger selv å bli krenket

På spørsmål om ikke Trykkefrihedsselskabet kunne funnet noe annet å tjene penger på, svarer lederen følgende:

- Det kunne vi vel gjort. Men folk har ingen rett til ikke å bli krenket. Krenket er noe man velger å bli, hevder Hedegaard.

Trykkefrihedsselskabet har markert seg sterkt i kampen mot islamisme, som organisasjonen ser som vår tids største trussel mot ytringsfriheten.

- Ikke galt

Denne kampen er også noe av drivkraften bak nyopptrykkingen, medgir Hedegaard.

- Tegningen er en understrekning av at det hver dag skjer bombedrap der gjerningsmennene rettferdiggjør deres barbariske handlinger ved å påberope seg noe Muhammed har sagt eller gjort. Det er en kjensgjerning, så det kan da ikke være så galt om noen påpeker det, sier Hedegaard.

Han har selv ikke kjøpt tegningen ennå, men tror mange kan være interessert i karikaturen og at alle tusen eksemplarer vil bli solgt.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Utenriks

Se neste 5 fra Utenriks