Hovedinnhold

Her er Mohyeldeen sharia-student

- Dette er ingen «terroristskole»

SHARIA-FAKULTETET: Mohyeldeen Mohammad har studert ved Det islamske universitetet i Medina. Foto: Det islamske universitetet i Medina/Aftenposten
SHARIA-FAKULTETET: Mohyeldeen Mohammad har studert ved Det islamske universitetet i Medina. Foto: Det islamske universitetet i Medina/Aftenposten
(VG Nett) Her er Det islamske universitetet i Medina, hvor demo-appellanten Mohyeldeen Mohammad er student.

Denne saken handler om:

Tips oss

24-åringen Mohyelden Mohammad fra Larvik har vakt oppsikt med sin advarsel om at vi kan få et nytt 11. september på norsk jord, og med sin uttalelse om at steining av homofile er greit. Han er tatt opp ved Det islamske universitetet i profetens by Medina i Saudi-Arabia, og opplyser selv at han studerer Sharia - islamske lover og leveregler.

- Det islamske universitetet i Medina er kjent for å være et senter hvor lærere tilknyttet Det muslimske brorskapet driver målrettede kampanjer blant internasjonale studenter for å understøtte politisk aktivisme, ifølge den indiskbaserte tenketanken South Asia Analysis Group.

Det muslimske brorskapet er en islamistisk bevegelse, og blant annet al-Qaida-lederen Ayman al-Zawahiri har bakgrunn herfra.

Sterkt nævær før

Tenketanken får delvis støtte av Thomas Hegghammer, som er forsker ved Forsvarets Forskningsinstitutt og ekspert på radikal islamistisk ideologi og islamisme i Saudi-Arabia.

- Universitet i Medina hadde, i likhet med mange andre universiteter i Saudi-Arabia, et sterkt nærvær av muslimbrødre pa 1970- og 1980-tallet. Dette endret seg imidlertid på begynnelsen av 1990-tallet. Etter at islamistene åpent begynte å kritisere regimet i 1991, erstattet regimet de politisk aktive professorene med apolitiske geistlige, forteller Hegghammer til VG Nett.

LES OGSÅ:Skal ha truet med å få Dagbladet-journalister skutt

- Ingen «terroristskole»

Han forteller at Medina-universitetet siden tidlig på 1990-tallet har vært kontrollert av såkalte «madkhalister», som regnes som muslimbrødrenes ideologiske fiender fordi de mener muslimer skal fokusere på individuelle aspekter ved troen og overlate politikk til myndighetene.

- Universitetet i Medina er i dag ingen «terroristskole»; tvert imot vil jeg tro den har en modererende eller avpolitiserende effekt. Det foregår politiske debatter og dermed politisk radikalisering på absolutt alle universitetskampuser i hele den muslimske verden, så det er ikke overraskende at noen av studentene ved Det islamske universitetet i Medina har radikale meninger, skriver Hegghammer i en e-post til VG Nett.

LES OGSÅ:- Shariastudenten er ikke moden

Artikkelen fortsetter under bildet.

ADVARTE MOT NORSK 11. SEPTEMBER: Mohyeldeen Mohammad vakte stor oppsikt da han advarte mot at vi kunne få et 11. september eller 7. juni i Norge. Foto: Aftenposten
ADVARTE MOT NORSK 11. SEPTEMBER: Mohyeldeen Mohammad vakte stor oppsikt da han advarte mot at vi kunne få et 11. september eller 7. juni i Norge. Foto: Aftenposten

Høy andel utlendinger

Universitetet ble grunnlagt i 1961 etter godkjenning fra kongehuset. Skolen tilbyr høyere utdanning i islamske fag, deriblant Sharia, Koranen, Hadith og arabisk språk.

Et av universitetets mål er «å spre islams evige budskap til hele verden», ifølge universitetets nettside.

En stor andel av de cirka 6000 studentene er utlendinger. Ifølge Wikipedia er andelen rundt 80 prosent. Søkerne må være under 25 år, og det kreves gode karakterer, ifølge studentportalen Bakkah. Opptaket skjer en gang i året, og studieåret varer fra september til juni.

LES OGSÅ:- Nå er det grunn for Norge til å være urolig

Gratis utdanning

Utlendinger studerer gratis, får gratis boplass i tillegg til et månedlig stipend. Utenlandske studenter får også dekket hjemreisen en gang i året, ifølge studenter ved universitetet.

De studentene som ikke har gode nok kvalifikasjoner i arabisk språk er nødt til å gå på universitetets språkkurs i ett til to år før de kan gå videre til et av universitetets andre fakulteter og begynne på islamske studier, ifølge studentportalen.

LES OGSÅ:Norske politikere reagerer på terroradvarsel

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Utenriks

Se neste 5 fra Utenriks