Hovedinnhold

FN fordømmer mediers framstilling av islam

SINNE: trykkingen av Muhammed-tegningen har skapt et voldsomt sinne blant tusenvis av muslimer. Foto: AFP
SINNE: trykkingen av Muhammed-tegningen har skapt et voldsomt sinne blant tusenvis av muslimer. Foto: AFP
I en ny resolusjon fordømmer FNs menneskerettsråd bruken av medier til å oppfordre til vold, fremmedhat eller intoleranse og diskriminering av islam eller andre religioner.

Denne saken handler om:

Resolusjonen ble vedtatt med stemmene til 21 av rådets 47 medlemmer. 14 land avholdt seg fra å stemme, mens 10 land stemte imot, blant dem Slovenia på vegne av EU.

Ifølge den slovenske representanten har resolusjonen en slagside fordi det bare er islam som nevnes eksplisitt.

Resolusjonen er et resultat av at vestlig aviser, især danske, flere ganger har trykket karikaturtegninger av profeten Muhammed.

Advarer mot politisk utnyttelse

I resolusjonen uttrykker FN-rådet sterk bekymring over flere alvorlige hendelser av bevisst stereotypifisering av religioner og disses hellige personer i media den siste tiden. Rådet advarer også mot politisk utnyttelse av slike stereotypier.

Resolusjonen ble vedtatt samme dag som den sterkt islamkritiske og omstridte filmen til den nederlandske politikeren Geert Wilders, «Fitna», ble lagt ut på internett.

Søndag opplyste en amerikansk nettleverandør at den hadde stengt en nettside som Wilders hadde reservert til offentliggjøringen av filmen, av frykt for represalier.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Utenriks

Se neste 5 fra Utenriks