Hovedinnhold

Motstand mot kuttpolitikk gir uforutsigbart valg i Irland

<p><i>VALG:</i> Irland skal velge ny nasjonalforsamling, og ingen av partiene går mot flertall. Velgerne er frustrerte over kuttpolitikken som har blitt ført, noe som har resultert i svake målinger for regjeringspartiene.</p>

VALG: Irland skal velge ny nasjonalforsamling, og ingen av partiene går mot flertall. Velgerne er frustrerte over kuttpolitikken som har blitt ført, noe som har resultert i svake målinger for regjeringspartiene.

Foto: Darren Staples, Reuters
Når Irland velger ny nasjonalforsamling fredag er det ingen av partikoalisjonene som ligger an til rent flertall. Det kan lede til en fastlåst politisk situasjon i landet.

Etter å ha blitt hardt rammet av eurokrisen har Irland de siste årene opplevd en økonomisk oppsving. De ni første månedene i fjor steg økonomien med hele 7 prosent.

Men velgerne blir stadig mer frustrert over kuttpolitikken som har blitt ført og har straffet regjeringspartiene på de siste målingene.

– Dette valget kommer til å dreie seg om innstrammingene. Det kommer til å bli et av de mest uforutsigbare på flere tiår, sier Jon Tong, politikkprofessor ved University of Liverpool.

Les også: Trump tok jackpot i Las Vegas

Frykter politisk krise

Ifølge meningsmålingene ligger statsminister Enda Kennys parti Fine Gael an til å bli det største partiet, men med langt mindre oppslutning enn i den inneværende perioden.

Kenny har i valgkampen lagt vekt på at landet må fortsette de tøffe innstrammingsreformene for å sikre fortsatt økonomisk vekst.

– Veksten er skjør og må ikke bli tatt for gitt. Det siste landet trenger nå er en politisk krise, advarte han tidligere denne uken.

I dag er partiet i regjering sammen med Labour. Koalisjonen har kun mellom 33 og 37 prosent oppslutning på de siste målingene.

– Alle vet at Fine Gael blir størst, men det blir ikke stort nok til å styre på egen hånd, sier statsviteren Maura Adshead ved University of Limerick.

LES OGSÅ: Så splittet er Storbritannia etter valget

Samarbeid eller nyvalg

Irland kan dermed havne i samme fastlåste situasjon som Spania og Portugal kom i etter sine valg i fjor høst, der ingen av partikoalisjonene fikk rent flertall i nasjonalforsamlingen.

Enkelte analytikere peker på muligheten for at Fine Gael går sammen med partiet som ligger an til å bli nest størst, Fianna Fáil. Partiene er enig på svært mange politikkområder. Men en slik allianse mellom partiene som sto på hver sin side i borgerkrigen på 1920-tallet, blir av mange sett på som uhørt.

Det vil dessuten åpne opp for at det venstreorienterte protestpartiet Sinn Féin blir det største opposisjonspartiet.

En annen mulighet er at det blir skrevet ut nyvalg.

Storbritannia: Omstridt 66-åring blir ny Labour-leder

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Utenriks

Se neste 5 fra Utenriks