Hovedinnhold

Vil forby CO2-utslipp

USAs Høyesterett skal avgjøre saken

ØNSKER CO2-FORBUD: 12 ulike delstater og 13 ulike miljøgrupper har reist saken med USAs miljøvernmyndigheter som motpart. Foto: AFP
ØNSKER CO2-FORBUD: 12 ulike delstater og 13 ulike miljøgrupper har reist saken med USAs miljøvernmyndigheter som motpart. Foto: AFP
USAs Høyesterett vurderer nå om CO2 kan defineres som et forurensende stoff, slik at utslippene i fremtiden kan reguleres ved lov, melder BBC.

Denne saken handler om:

Tips oss

12 ulike stater og 13 ulike miljøgrupper har reist saken med USAs miljøvernmyndigheter som motpart. Saksøkerne hevder at landets regjering har en legal plikt etter forurensningslovgivningen til å sørge for at utslippet av klimagasser stanser.

US Environmental Protection Agency (EPA), hevder på sin side at loven fra 1970 ikke gir dem makt til å fastsette lave utslippsgrenser ettersom CO2 ikke er definert som et forurensende stoff.

Krangelen har pågått helt siden 1999, og definisjonen av hva CO2 er, er det helt sentrale punktet.

Nå skal altså USAs Høyesterett avgjøre striden.

Klagerne mener det er åpenbart at utslippene av CO2 endrer klimaet på en måte som er til fare for både helse og velferd for USAs innbyggere. Og de tror de kommer til å vinne frem med sitt syn.

- Det virker omsider som om gardinen er i ferd med å gå opp når det gjelder Bush-administrasjonens sta benektelse av at det eksisterer et globalt oppvarmingsproblem, sa styreleder John Stanton i National Environmental Trust (NET) da saken startet
i Høyesterett onsdag.

Blant dem som hevder at CO2 ikke kan regnes som en forurensende gass, er 10 stater, fire motororganisasjoner og flere andre grupper, blant annet innenfor ulike typer industri.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Utenriks

Se neste 5 fra Utenriks