Hovedinnhold

Rekordvarmt

2007 starter med en global varmebølge

BERGEN (VG) Her er sesongvarselet som får klimaforskere til å heve øyenbrynene verden over: De kommende tre månedene varsles høyere temperaturer over hele jordkloden - samtidig!

Denne saken handler om:

Tips oss

Sesongvarselet er helt ferskt og laget av det anerkjente amerikanske klimaforskningsinstituttet IRI - The International Research Institute for Climate and Society - ved Columbia University i New York.

- Sannsynligheten øker vel nå for at vi kan få et nytt rekordvarmt år i 2007, sier direktør Pål Prestrud ved Cicero Senter for klimaforskning ved Universitetet i Oslo.

HVOR MILJØVENNLIG ER DU? Test deg selv og delta i trekning om miljøvennlige premier.

FLASH-GRAFIKK:Slik blir jorda varmere

Forklaringen på det oppsiktsvekkende sesongvarselet er mest sannsynlig at atmosfæren er inne i en periode med forholdsvis rask oppvarming.

Samtidig går vi inn i en periode med klimafenomenet El Niño i Stillehavet, som påvirker værsituasjonen i månedsvis over hele kloden.

Uvanlig

- Slike sesongvarsler er jo usikre, men det spesielle med dette er at det varsles - nærmest uten unntak - varmere og mildere sesonger over hele kloden. Noe lignende har jeg aldri sett, sier forskningssjef ved Nansen Senter for Miljø og Fjernmåling i Bergen, Helge Drange.

EL NIÑO-BRANN: To australske skolegutter ligger i skjul og følger med storbybrannenen etter El Niño i utkanten av Sydney. Foto: Reuters.
EL NIÑO-BRANN: To australske skolegutter ligger i skjul og følger med storbybrannenen etter El Niño i utkanten av Sydney. Foto: Reuters.

LES OGSÅ: Tørke, skogbranner og voldsomme flommer

TETT PÅ NETT:Hvorfor får vi en global varmebølge?

TETT PÅ NETT:Hvorfor påvirker klimagasser været?

- I en tilstand med stabilt klima ville vi hatt naturlige svingninger hvor noen steder ble varmere enn normalt, og noen steder kaldere. Når alle steder som har avvik fra normaltemperaturen, blir til dels betydelig varmere enn normalen for sesongen, og vi nesten ikke finner steder som blir kaldere, da viser dette et ustabilt klima. Vi har også sett tegn som tyder på at selve fenomenet El Niño også påvirkes av klimaendringene og opptrer oftere og mer langvarig, sier han.

Sjekk været der du bor

Han har gått gjennom flere andre globale sesongvarsler, og funnet tilsvarende tendens der.

FLASH-GRAFIKK:
FLASH-GRAFIKK:

Klimaforsker Rasmus Benestad ved Meteorologisk institutt er klar:

- Jeg vil si at dette sesongvarselet er ganske dramatisk! Han har doktorgrad på nettopp El Niño-fenomenet, og sier:

- Det dramatiske er jo at når en forstyrrelse som El Niño inntreffer, vil noe bli varmere, noe våtere, og omvendt. Nå ser vi i denne prognosen at det nesten bare blir varmere. I det ligger det sterke klimasignalet.

Direktør Pål Prestrud ved Cicero Senter for klimaforskning ved Universitetet i Oslo sier at IRI-prognosen viser en typisk El Niño-sesong:

- Vi er inne i en periode med sterk oppvarming over hele kloden. Når vi så får en liten eller middels El Niño-sesong, vil det komme på toppen av den oppvarmingen vi allerede opplever. Ved forrige El Niño-sesong, i 1997-1998, fikk vi tidenes varmeste år på kloden hittil.

KLIMATRUSSELEN: Les i dagens VG (27/11-2006) om hvordan du kan bidra til et bedre miljø. Foto: Faksimile: VG
KLIMATRUSSELEN: Les i dagens VG (27/11-2006) om hvordan du kan bidra til et bedre miljø. Foto: Faksimile: VG

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Utenriks

Se neste 5 fra Utenriks