Hovedinnhold

Klimaforskere advarer:

- Nordpolen isfri innen 30 år

SMELTER: Nedsmeltingen av isen går nå så fort at Arktis vil bli liggende i åpen sjø innen 30 år, advarer ledende klimaforskere. Foto: AP
SMELTER: Nedsmeltingen av isen går nå så fort at Arktis vil bli liggende i åpen sjø innen 30 år, advarer ledende klimaforskere. Foto: AP
(VG Nett) Nedsmeltingen av isen går nå så fort at Arktis vil bli liggende i åpen sjø innen 30 år, advarer ledende klimaforskere.

Denne saken handler om:

Tips oss

Om få år kan skip seile tvers over Nordpolen og turister kan besøke det som alltid har vært en av Jordens mest utilgjengelige områder.

På bakgrunn av at verdens stigende utslipp av CO2 etter all sannsynlighet endrer klimaet, har amerikanske forskere nå laget en prognose der det heter at isen i Arktis vil bli borte på sommerstid i 2040 eller tidligere, melder The Times.

I sommer sank isen i Arktis til et rekordlavt nivå.
Allerede skaper issmeltingen problemer for isbjørnen som lever i Arktis, og annet dyreliv som for eksempel seler vil bli lidende dersom miljø-prognosene slår til.

Dramatisk økning

Noen isfylte områder vil det fortsatt bli langs kystene av Grønland og Ellesmere Island, men resten av Arktis vil bli liggende i åpen sjø.

Issmeltingen vil pågå i relativt konstant tempo fram til 2024, men etterpå vil det bli en dramatisk økning i nedsmeltingen, ifølge klimaforskerne som er støttet av den amerikanske romfartsorganisasjonen Nasa.

- For optimistiske

Prognosene kan vise seg å være både for optimistiske og utdaterte, ifølge professor Chris Rapley som er leder for British Antarctic Survey.

Nyere studier fra organisasjonen Global Carbon Project viser at utslippene av karbondioksid CO2 i atmosfæren nå øker dobbelt så fort som i 2000, og dette vil intensivere issmeltingen enda mer.

- Undersøkelsen kan undervurdere hvor fort all sommerisen i Arktis vil forsvinne. Det kan godt være at forskernes prognoser er for optimistiske, sier Chris Rapley.

Nedsmeltingen av sjøisen på Nordpolen vil ikke direkte medføre en økning i havnivået på jorden. Men dersom isen og snøen på Grønland smelter er havnivået på jorden ventet å øke med sju meter.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Utenriks

Se neste 5 fra Utenriks