Hovedinnhold

Norad støtter oljesandprosjekt på Madagaskar

NYE FRISTER: Miljø- og utviklingsminister Erik Solheim (SV) mener København-avtalen må bli juridisk bindene i 2010. Foto: SCANPIX
NYE FRISTER: Miljø- og utviklingsminister Erik Solheim (SV) mener København-avtalen må bli juridisk bindene i 2010. Foto: SCANPIX
Utviklings- og miljøminister Erik Solheim (SV) er sterkt kritisk til oljesandprosjektet i Canada. Samtidig er han ansvarlig statsråd for norsk bistand til et lignende prosjekt på Madagaskar.

Denne saken handler om:

Norad støtter Madagaskar med 36 millioner kroner. Pengene skal bistå landet med å utnytte sine oljeressurser, deriblant Bemolanga, ett av verdens største uutbygde oljesandfelt, skriver Aftenposten.

- Dette er en utvinningsmetode som er miljømessig enda verre enn den StatoilHydro planlegger i Canada, sier generalsekretær Rasmus Hansson i miljøvernorganisasjonen WWF.

- Utvinning av oljesand fra åpne dagbrudd er ekstremt arealkrevende. All natur i området blir gravd opp, helt opp i en koker og så kommer olje ut i den ene enden og ødelagt natur i den andre. Behovet for infrastruktur knyttet til oljeutvinning vil også kunne medføre svært skadelige naturinngrep, sier han.

Konsekvensene vil være særlig ille ettersom Madagaskar har et unikt plante- og dyreliv, mener han.

Solheim forsvarer Norad-prosjektet, men sier at han ikke var kjent med oljesandprosjektet. Han påpeker at Norge ikke kan diktere andre lands oljevirksomhet.

- Jeg vil avvise at vi tilrettelegger for oljesandutvinning. Madagaskar har absolutt suverenitet til å bestemme over sin egen oljepolitikk, sier miljøministeren.

- Jeg var ikke klar over at Madagaskar vil utvinne oljesand. Jeg har bare hørt om oljefelt i havet utenfor, legger han til.

Bistanden fra Norads program Olje for utvikling skal blant annet gå til å utvikle lovverk og gi støtte for å utlyse oljefelt gjennom anbudsrunder.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Utenriks

Se neste 5 fra Utenriks