Hovedinnhold

Millioner slukker lyset i klima-aksjon

MØRKT: En gutt i Manilla tenner en sigarett, mens hele byen deltar i Earth Hours kampanje. Bildet er fra 2008. Foto: AFP
MØRKT: En gutt i Manilla tenner en sigarett, mens hele byen deltar i Earth Hours kampanje. Bildet er fra 2008. Foto: AFP
Flere millioner mennesker over hele kloden slukker lyset lørdag i en aksjon for å presse verden politikere til å gjøre mer for å bekjempe klimaendringene.

Denne saken handler om:

Havna i Sydney i Australia blir mørklagt, og det samme blir egyptiske pyramider, Niagarafossen, Eiffeltårnet, Akropolis i Aten og OL-arenaen kjent som Fugleredet i Beijing.

Aksjonen ble første gang gjennomført i Australia for to år siden, da 2,2 millioner mennesker slukket lyset i én time for å vise sin bekymring for den globale oppvarmingen. Siden den gang har omfanget vokst kraftig, og i år deltar 2.848 byer og landsbyer i 84 land.

- Vi hadde hele tiden blikket festet på 2009 på grunn av forhandlingene i København mot slutten av året, sier Andy Ridley, direktør for gruppen som står bak aksjonen Earth Hour.

Kritikere har pekt på at verdens forbruk av energi og utslipp av klimagasser ikke minsker stort på grunn av den timelange lysslukkingen. Og hvis folk tenner stearinlys i stedet, så kan utslippene av CO2 faktisk bli større enn de ellers ville vært.

Les også:Her er KrFs lyse idé: Forbudt!

Ridley bekrefter at effekten av aksjonen i hovedsak er symbolsk, men sier han håper den vil overbevise verdens politikere om at vanlige mennesker støtter tiltak for å få ned klimagassutslippene.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Utenriks

Se neste 5 fra Utenriks