Hovedinnhold

Her dør albatrossene av søppelet vårt

(VG Nett) Tusenvis av fugler dør hvert år av å spise plastikk og annet søppel. Se videoen som sjokkerer verden.

Denne saken handler om:

Albatross

  • Er stormfugler - fugler som tilbringer mesteparten av tiden sin over åpent hav.
  • Har det største vingespennet av alle fugler
  • Nesten alle albatross-arter lever på den sørlige halvkule
  • Lever hovedsaklig av blekksprut funnet på havoverflaten
  • Kan bli over 60 år gamle
  • Et stort flertall av artene er i dag utrydningstruet
  • Kilde: Wikipedia

- Først og fremst reagerer jeg med avsky og jeg blir fryktelig lei meg når jeg ser videoen. Fuglene følger bare sine instinkter og samler mat som de alltid har gjort, sier generalsekretær i Norsk ornitologisk forening, Kjetil Aadne Solbakken.

Videoen viser hvordan albatrosser ved Midway-øyene i Stillehavet spiser søppel fra havoverflaten og gir dette videre til sine barn. Årsaken er at fuglene ikke ser forskjell på blekksprutene de vanligvis spiser, og plastikken som flyter i havet.

Dermed dør fugleungene med buken full av plastikk og annet søppel.

Vanskelig å se løsningene

Flere av verdens albatrossarter er utrydningstruede delvis på grunn av søppelet i havet, men også fordi de ofte blir fanget i garn og liner fra fiskebåter. Problematikken er ifølge Solbakken velkjent, løsningen er derimot ikke like enkel å få øye på.

- Jeg er glad for at man lager slike dokumentarer, for dette er jo sant. Løsningen på problemet tror jeg derimot er langt unna. Verdenshavene er store og det er mange nasjoner som har ansvaret for dem, sier Solbakken.

Filmen er en del av et kunstprosjekt av den amerikanske aktivisten og kunstneren Chris Jordan. Han begynte prosjektet i 2009 og beskriver på sin hjemmeside hvordan disse albatrossene representerer de mørke sidene ved vår konsumkultur og industrielle vekst.

- Å knele over disse kadavrene er som å se inn i et makabert speil, skriver kunstneren på sin hjemmeside.

Også et problem i Norge

I Norge finnes det ikke albatrosser naturlig, men sjøfugl i Norge er også presset på grunn av forurensning.

- Det er flytende søppel i norske farvann også og noen norske sjøfugler spiser mat fra havoverflaten, men det er ikke sammenlignbart med denne tragedien, sier Solbakken.

Han forteller at sjøfugl er er den fuglebestanden som er mest presset av forurensning og andre utfordringer. Flere norske sjøfugler som Lomvi og måkefuglen Krykkje er begge norske fuglearter som har hatt en dramatisk utvikling i bestanden.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Utenriks

Se neste 5 fra Utenriks