Hovedinnhold

Regjeringen sier nei til Israel-boikott ved NTNU

BRYTER: Forskningsminister Tora Aasland gjør det klart at universitetet i Trondheim bryter lovfestede prinsipper dersom boikotten vedtas. Foto: Scanpix
BRYTER: Forskningsminister Tora Aasland gjør det klart at universitetet i Trondheim bryter lovfestede prinsipper dersom boikotten vedtas. Foto: Scanpix
Forskningsminister Tora Aasland (SV) gjør det klart at regjeringen sier nei til akademisk boikott av Israel ved NTNU.

Denne saken handler om:

NTNUs styre skal torsdag behandle et forslag om akademisk boikott av Israel. Forskningsminister Tora Aasland gjør det klart at universitetet i Trondheim bryter lovfestede prinsipper dersom boikotten vedtas.

- Jeg er ikke tilhenger av akademisk boikott overfor Israel. Det er også regjeringens syn, sier Aasland til Aftenposten.
Hun slår fast at utdanningsinstitusjonene i Norge skal fremme akademisk frihet ved å følge anerkjente etiske og vitenskapelige prinsipper om åpenhet.

- Dermed har de ansatte selv en lovfestet rett til å velge både emne og metode for sin forskning. Da kan ikke styret ved en institusjon pålegge forskerne ikke å samarbeide med forskere fra Israel eller andre land. Det synes jeg som ansvarlig statsråd er et viktig signal å sende, sier Aasland.

Hun sier NTNU har rett til å arrangere møter og seminarer om Midtøsten-politikken.

- Men NTNU som et universitet kan ikke pålegge eller forby samarbeid med forskere fra Israel. Den enkelte forsker har rett til å velge emner og faglige kontakter, sier statsråden.

Saken har skapt så stor ståhei at Simon Wiesenthal-senteret i et brev til statsminister Jens Stoltenberg (Ap) hevder at norsk akademia er infisert av et antisemittisk virus.

NTNU-rektor Torbjørn Digernes sier til Klassekampen at kritikken er hinsides alle proporsjoner.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks