Hovedinnhold

Amnesty: - Hamas likviderer motstandere i Gaza

ETTERFORSKER: Amnesty internasjonals Donatella Rovera leder etterforskningen av Hamas sine likvideringer. Her er hun avbildet mens hun undersøker om Israel har brukt hvitt fosfor i angrep på Gaza. Foto: AFP
ETTERFORSKER: Amnesty internasjonals Donatella Rovera leder etterforskningen av Hamas sine likvideringer. Her er hun avbildet mens hun undersøker om Israel har brukt hvitt fosfor i angrep på Gaza. Foto: AFP
(VG Nett)Hamas har satt i gang en kampanje på Gazastripen der politiske motstandere blir tatt av dage eller banket opp, hevder Amnesty International.

Denne saken handler om:

Menneskerettighetsorganisasjonen offentliggjorde en rapport tirsdag der det kommer fram at minst 20 personer er blitt drept på Gazastripen siden 27. desember. Amnestys etterforskningsteam har vært i Gaza under og ettter krigen. De har snakket med flere ofre og øyenvitner. Informasjonen er bekreftet av medisinske undersøkelser.

- Likvidering og lemlestelse har foregått både før våpenhvilen og etterpå. Det har vi håndfaste opplysninger om, sier generalsekretær John Peder Egenæs i Amnesty Norge.

- Hamas har i deres øyne "ryddet opp". Motstandere som er mistenkt for å samarbeide med israel er fjernet. Brutalitetet er også økt mot Fatah. Dette er helt klart brudd på menneskerettighetene og er totalt uakseptabelt, fortsetter han.

LES OGSÅ: Han ligger an til å bli Israels statsminister

REAGEER:Generalsekretær John Peder Egenæs i Amnesty Norge er klar på at Hamas bryter menneskerettighetene. Foto: Scanpix
REAGEER:Generalsekretær John Peder Egenæs i Amnesty Norge er klar på at Hamas bryter menneskerettighetene. Foto: Scanpix

Tre brødre skutt

De drepte var i opposisjon til Hamas-regimet i det isolerte landområdet.

- Blant annet er tre brødere, mistenkt samarbeid med Israel, som rømte fra fengsel, skutt og drept, sier Egenæs.

- En rekke andre er blitt skutt i beina, i kneskålene eller påført andre skader, heter det i rapporten.

- Voldshandlingene virker å være hevnaksjoner. Vi er ikke ukjent med at likvidasjon skjer i de palestinske områdene, men det høye antallet på kort tid, vitner om en kampanje. Det tyder på at Hamas vil benytte anledningen til å fjerne motstandere og skremme, sier Egenæs.

LES OGSÅ:FN innstiller nødhjelp på grunn av Hamas

Tortur

Det blir også fremsatt påstander om tortur og annen mishandling.

- Hamas-styrker og militser har også bortført en rekke personer beskyldt for å samarbeide med Israel. Dette gjelder også kritikere og opposisjonelle, blir det slått fast i rapporten.

Ifølge Amnesty begynte kampanjen mot politiske motstandere etter våpenhvileerklæringen 18. januar.

- Amnesty kommer til å ta direkte kontakt med Hamas. Skal noen straffes skal de stilles for en domstol. Metodene Hamas bruker nå er helt uakseptable, sier Egenæs.

(VG Nett/NTB)

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Utenriks

Se neste 5 fra Utenriks