Hovedinnhold

Marte ber om økonomisk hjelp fra norske myndigheter

FORTVILET: VG møtte Marte Deborah Dalelv (24) på Sjømannskirken i Dubai torsdag denne uken. Hun er svært preget av den tøffe tiden hun har vært gjennom etter at hun anmeldte en kollega for voldtekt.
FORTVILET: VG møtte Marte Deborah Dalelv (24) på Sjømannskirken i Dubai torsdag denne uken. Hun er svært preget av den tøffe tiden hun har vært gjennom etter at hun anmeldte en kollega for voldtekt.
Marte Deborah Dalelv (24) sliter med skyhøye advokatutgifter som bare vil vokse frem mot ankesaken. Hun ser seg nødt til å be om pengehjelp fra fylkesmannen.

Denne saken handler om:

- Det er helt avgjørende for meg å få økonomisk bistand. Nå har det kommet til et punkt hvor alt hjelper, sier 24-åringen.

VG har tidligere skrevet om Dalelv som ikke kommer seg ut av Dubai fordi hun er dømt for sex utenfor ekteskapet og to andre punkter. Dommen kom etter at hun anmeldte en kollega for voldtekt da de var på en forretningstur i Dubai.

Måtte få hjelp av foreldrene

Hun har nå anket saken sammen med sin lokale bistandsadvokat, men i mellomtiden har myndighetene i Dubai beslaglagt passet hennes. Den norske kvinnen sliter med å bære advokatutgiftene, og har derfor søkt om fri rettshjelp fra Fylkesmannen i Oslo og Akershus. I søknaden sin skriver hun:

«Etter lokal tolkning av Sharialovene risikerer jeg flere års fengsel. Kvinners rettssikkerhet i dette landet er svært forskjellig fra i Europa og uten advokat har jeg ingen reell mulighet til å få min sak belyst.»

Les om hvordan Marte har opplevd marerittet i Dubai på VG+ 

Hun opplyser at hun allerede har måttet betale nærmere 55.000 kroner for saksomkostningene, en sum hun måtte få av sine foreldre siden hun ikke hadde noen sparepenger. Disse utgiftene vil bare stige frem mot ankesaken.

- Det koster mer når saken drøyer ut. Jeg hadde ikke klart meg uten hjelp hjemmefra, sier den svært pregede 24-åringen.

Videre i søknaden skriver hun:

«For i det hele tatt å kunne få juridisk bistand til denne for meg svært alvorlige saken i Dubai der jeg risikerer en lang fengselsstraff for en forbrytelse som faktisk er rettet mot meg, ber jeg norske myndigheter innstendig om å innvilge søknaden slik at jeg som norsk statsborger har en mulighet til å ivareta mine juridiske interesser, liv og helse.»

- Vil bare ha henne hjem

I tillegg har Dalelv løpende utgifter med husleien i Qatar, hvor hun opprinnelig arbeidet i en interiørbutikk. Etter dommen kom, mistet hun jobben med begrunnelsen «usømmelig oppførsel på firmatur den 6. mars.» Dette er den samme dagen som Dalelv mener at hun ble voldtatt.

FAST I DUBAI: Marte Deborah Dalelv (24) bor i den norske sjømannskirken i Dubai inntil ankesaken kommer opp i september. Hun er tom for penger og må få hjelp av foreldrene til å betale advokatutgiftene.
FAST I DUBAI: Marte Deborah Dalelv (24) bor i den norske sjømannskirken i Dubai inntil ankesaken kommer opp i september. Hun er tom for penger og må få hjelp av foreldrene til å betale advokatutgiftene.

Siden Dalelv ikke lenger har noen fast inntekt, har hun vært avhengig av hjelp fra familien til å betale husleien i Qatar og av den norske sjømannskirken i Dubai for å ha et sted å bo. Moren til 24-åringen er fortvilet over situasjonen som har utviklet seg.

- For det første var det ingen som kontaktet oss da hun ble arrestert. Så sier de henne opp. Men for å være ansatt i Qatar må du signere kontrakt for bolig i et år. De tok fra henne inntekten, men hun sitter fortsatt med boligen. Husleia trekkes nå fra vår konto. Det gjør advokatutgiftene også. Men vi tenker ikke på penger, vi vil bare ha henne hjem, sier Dalelv.

Ser alvorlig på saken

Den juridiske avdelingen ved Fylkesmannen i Oslo og Akershus bekrefter at de fikk inn søknaden fra Dalelv onsdag denne uken.

- Vi ser jo at dette er en alvorlig sak, så vi vil prioritere den. Vår normale saksbehandlingstid på seks uker er for lenge i dette tilfellet, sier avdelingsdirektør Merete Helstad til VG.

- Jeg kan ikke si hva vi vil konkludere med siden vi ikke har fått sett på søknaden. Vi satser på å få avsluttet behandlingen innen neste uke, fortsetter hun.

Utenriksminister Espen Barth Eide tok torsdag sterk avstand fra dommen mot norske Dalelv. Den kjente forsvarsadvokaten John Christian Elden mener det er rimelig å anta at norske myndigheter vil dekke advokatutgiftene dersom det ikke finnes fri rettshjelp i Dubai.

- Dersom de har det, vil fylkesmannen normalt forutsette at denne brukes lokalt, skriver han i en sms til VG.

I tillegg mener Elden at saken er så alvorlig at den bør etterforskes av norsk politi på prinsippielt grunnlag.

- Norsk straffelov anser voldtekt som en så alvorlig forbrytelse at norsk politi etter straffelovens paragraf 12 kan etterforske utlendinger i utlandet. I en situasjon der det er en norsk hjemmeboende statsborger som er voldtatt i utlandet, og dette landet ikke gjør noe for å avdekke faktum, er det naturlig at Norge starter etterforskning.

Siste saker fra Utenriks

Se neste 5 fra Utenriks