Hovedinnhold

Norge varsler protest etter bordingen av «Estelle»

BLE BORDET: Den finske seilbåten «Estelle», som skulle til det palestinske området Gazastripen, ble brakt til den israelske havnebyen Ashdod sent lørdag kveld. Det var fire nordmenn om bord i skipet, og de satt søndag i varetekt i Israel i påvente av deportasjon. Foto: Amir Cohen / Reuters / NTB scanpix
BLE BORDET: Den finske seilbåten «Estelle», som skulle til det palestinske området Gazastripen, ble brakt til den israelske havnebyen Ashdod sent lørdag kveld. Det var fire nordmenn om bord i skipet, og de satt søndag i varetekt i Israel i påvente av deportasjon. Foto: Amir Cohen / Reuters / NTB scanpix
Norge vil formelt protestere overfor Israel mot at nordmennene som var om bord i Gaza-skipet «Estelle», ble arrestert og brakt inn til Israel.

Denne saken handler om:

Gaza-konvoiaksjonene

  • Israel innførte en blokade av Gazastripen i 2006 etter at en israelsk soldat ble tatt til fange. Blokaden ble trappet opp da den islamistiske Hamas-bevegelsen tok kontroll over det palestinske området i 2007, etter å ha vunnet valget året før.
  • Den 31. mai 2010 ble seks skip med over 680 aktivister om bord stanset av israelske soldater utenfor kysten av Gazastripen. De skulle levere humanitær hjelp til området. Ni tyrkiske aktivister ble drept i sammenstøt på skipet Mavi Marmara.
  • I november i fjor satte nye skip med propalestinske aktivister fra flere land kursen mot Gazastripen. Hellas nektet skipene å forlate greske havner.
  • Seilbåten Estelles ferd var et nytt forsøk på å nå Gazastripen organisert av organisasjonen Ship to Gaza. Kilde: NTB

De fire nordmennene Aksel Hagen, Herman Elias Reksten, Nils Johan Sjøstrøm og Jan Petter Hammervold var om bord i Estelle. Skipet ble lørdag bordet av israelske soldater og ført til havnebyen Ashdod sør i Israel.

- De sitter i varetekt i Israel og vil trolig bli deportert fra landet. Vår ambassade har vært på besøk hos dem i dag, og de har det etter forholdene bra, sier underdirektør Frode O. Andersen i Utenriksdepartementet til NTB.

Han har ingen opplysninger om at det vil bli åpnet noen straffesak mot nordmennene.

- Vi har bedt om at de løslates så snart som mulig, sier han søndag.

Israelske forsvarskilder hadde allerede på forhånd varslet at de ville stanse «Estelle».

Nordiske land

Også SV-leder Audun Lysbakken krever at de fire løslates så raskt som mulig.

- Det er en frihetsberøvelse som er totalt uakseptabel, sier han.

Lørdag beskrev utenriksminister Espen Barth Eide (Ap) det som en kraftig overreaksjon at nordmennene ble arrestert og brakt inn til Israel.

- Både Norge og de andre nordiske landene vil protestere formelt overfor israelske myndigheter på dette, sier Andersen.

Det var også aktivister fra Finland og Sverige og mange andre land om bord i Estelle.

LES OGSÅ: Eide om «Estelle»-bordingen: Kraftig overreaksjon

Elektrosjokkvåpen

Ifølge Torstein Dahle, som er leder for Ship to Gaza Norway, ble israelerne som var om bord i skipet, behandlet hardere enn de andre aktivistene da skipet ble bordet.

- Under kapringen har de maskerte israelske soldatene brukt elektrosjokkvåpen, og det har først og fremst gått ut over de tre israelske deltakerne på Estelle, sier han.

Skipet var på vei til det palestinske området Gazastripen med propalestinske aktivister og bistandsmateriell som fotballer, barnebøker og medisinsk utstyr da det ble bordet.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Utenriks

Se neste 5 fra Utenriks