Hovedinnhold

Vil ødelegge 22 palestinske hjem for å bygge israelsk turistsenter

BYGGEPLANER: En liten gutt går omkring i Øst-Jerusalems Silwan-bydel. Det er her ordfører Nir Barkat har planer om å bygge et israelsk tursistsenter på bekostning av 22 palestinske hus. Foto: AP
BYGGEPLANER: En liten gutt går omkring i Øst-Jerusalems Silwan-bydel. Det er her ordfører Nir Barkat har planer om å bygge et israelsk tursistsenter på bekostning av 22 palestinske hus. Foto: AP
OSLO/GAZA (VG Nett) Mens verden følger spent med på situasjonen i Gaza, presser Jerusalems ordfører på for å ødelegge 22 palestinske hjem så han kan bygge et israelsk turistsenter.

Denne saken handler om:

Ikke bare vil planene kunne skape nye spenninger i den splittede byen, eller landet for øvrig, men Israel kan også komme i konflikt med Obamas regjering, skriver nyhetsbyrået AP.

I mars ba statsminister Benjamin Netanyahu Jerusalems ordfører Nir Barkat om avvente planene for utbygging, så myndighetene kunne konsultere palestinerne som ville miste sine hjem. Dette ble trolig også gjort for å unngå kritikk fra USA, etter at visepresident Joe Biden raste fra seg da han fikk høre om planene like før han skulle spise middag med Israels statsminister Bejamin Netanyahu.

- Nå, etter å ha finpusset planene og etter å ha søkt samarbeid med beboerne for å bedre deres livskvalitet, er kommunen klar for å legge frem planene for førstegangs godkjenning, sier Barkats talsmann Stephan Miller.

Nir Barkat ønsker ikke at israelerne skal måtte dele Jerusalem med palestinerne. Allerede samme dag som han ba den kommunale planleggingskomiteen om å godkjenne planene, ga komiteen sitt ja. En endelig godkjenning derimot, krever et grønt lys fra innenriksdepartementet, og dette kan ta måneder.

Beboere raser

Flere advokater som representerer beboerne, raser mot komiteens avgjørelse, og de ber komiteen om å diskutere en alternativ plan, som ikke inkluderer ødeleggelsen av hjem.

- Jeg vil også ha en park i nabolaget hvor jeg kan sitte i helgene og dyppe bena mine i vannet, men hvis komiteen har mot nok til å godkjenne en plan mot beboernes vilje, og deretter ødelegge hjemmene deres, så bør de også ha mot nok til å diskutere beboernes alternative plan, sier en av advokatene til den israelske avisen Haaretz.

Jerusalem er det temaet som skaper mest splittelse mellom israelere og palestinere. Israel tok kontrollen over Øst-Jerusalem fra Jordan i 1967, og nesten 200.000 jøder har flyttet dit siden den tid. De lever nå sammen med rundt 250.000 palestinere, og forholdet dem imellom er spent.

Det internasjonale samfunnet anerkjenner ikke Israels suverenitet over Øst-Jerusalem, og i mars forverret forholdet mellom Israel og USA seg da Israel annonserte at de hadde nye byggeplaner for Øst-Jerusalem.

Den amerikanske ambassaden har foreløpig ikke kommentert godkjennelsen av de nye byggeplanene.

Om husene til beboerne blir revet, skal de få bygge nye et annet sted i nabolaget. Men det er mulig at beboerne selv må betale for sine nye hjem.

Artikkelen fortsetter under bildet.

MOTTAKELSE: Palestinske båter kjører i Gaza havn for å planlegge mottakelsen av den libanesiske nødhjelpskonvoien. Foto: Reuters
MOTTAKELSE: Palestinske båter kjører i Gaza havn for å planlegge mottakelsen av den libanesiske nødhjelpskonvoien. Foto: Reuters


- Fiendtlig land

Samtidig er spenningen på Gaza stor etter at Israel bestemte seg for å lette på blokaden. Alle varer, med unntak av militært utstyr «og andre gjenstander som kan styrke Hamas' possisjon», vil nå komme inn til Gaza, meddelte regjeringen søndag.

Mandag ble det klart at Libanons transportminister tillater en nødhjelpskonvoi å seile til Kypros, før den deretter skal fortsette mot Gazastripen, skriver en libanesisk avis.

Israel gjør det imidlertid klart at skipet vil bli stanset.

- Israel forbeholder seg retten til å stanse båter som forsøker å ta seg inn til Gaza uten at Israel får muligheten til å inspirere lasten. Israel er villige til å sørge for at lasten kommer inn i Gaza, men de som står bak konvoien har ikke tatt kontakt for å koordinere dette, sier talsmann for det israelske forsvaret (IDF), Bjørn Hermann.

- Det foreligger formelt en krigstilstand mellom Israel og Libanon. Dette skipet kommer derfor fra et fiendtlig land, sier IDF-talsmannen til VG Netts utsendte, som mandag befinner seg på grensen til Gazastripen.

Det er foreløpig uklart når konvoien kan sette i gang, men medier i Midtøsten melder at det vil skje innen «kort tid».

- Svekker Hamas

Mandag talte statsminister Benjamin Netanyahu til Knessets utenriks- og forsvarskomité. Han mener at oppmykningen av blokaden vil svekke Hamas.

- ARVET BLOKADEN: Israels statsmininster Benjamin Netanyahu mener han arvet Ghaza-blokaden fra den forrige regjeringen. Foto: AP
- ARVET BLOKADEN: Israels statsmininster Benjamin Netanyahu mener han arvet Ghaza-blokaden fra den forrige regjeringen. Foto: AP

- Regjeringens beslutning er den beste for Israel, fordi den eliminerer Hamas' hovedpropaganda, og den hjelper oss og våre internasjonale allierte å fokusere på de virkelige sikkerhetsbekymringene, sa Netanyahu.

Statsministeren hevder imidlertid at den libanesiske nødhjelpskonvoien som snart er på vei mot Gaza, er støttet av Irans ayatollaer.

- Hizbollah står bak den libanesiske nødhjelpskonvoien, til tross for at de prøver å skjule dette. Vi må forstå at Iran og Hizbollah forsøker å bryte opp blokaden av Hamas, sa Netanyahu.

Han la til at han har arvet blokaden fra den tidligere regjeringen, noe opposisjonsleder Tzipi Livni raste mot.

- Fra den tidligere regjeringen arvet du internasjonal støtte, effektive diplomatiske forhandlere og en politisk situasjon som ikke legitimerte Hamas. I dag er Hamas legitimert på bekostning av Israel, sa Livni.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Utenriks

Se neste 5 fra Utenriks