Hovedinnhold

Israelerne hyller soldatene etter angrepet

Demonstranter: - Vi elsker hæren

HYLLER SOLDATENE: En gruppe unge menn demonstrer uten forbehold sin støtte for den Israelske hæren. Foto: Helge Mikalsen
HYLLER SOLDATENE: En gruppe unge menn demonstrer uten forbehold sin støtte for den Israelske hæren. Foto: Helge Mikalsen
ASHDOD (VG Nett) Mens verden raser mot Israel, hylles de israelske elitesoldatene i landets gater.

Denne saken handler om:

- Vi elsker hæren, marinen og flyvåpenet, sier Ariel (23).

- At de resolutt grep inn mot seilende terrorister og naive utlendinger som ikke skjønner hvilke fiender vi har, fortjener ikke kritikk, men hyllest.

LES OGSÅ:Folket vil ha Israel-boikott

Det ble demonstrert flere steder i Israel tirsdag, for landets forsvar. Langs motorveien nordover langs kysten var bysentra og veikryss fylt av entusiastiske og nasjonalistiske ungdommer, som mente at Israel hade gjort det eneste rette: Tatt affære før noe galt skjedde!

- Må leve med kritikken

Flere steder sto hundrevis av unge med store flagg og transparenter, påmalt blomster og hjerter. Det kunne ha vært en klassisk fredsdemonstrasjon i hippieforkledning, hadde det ikke vært for påskriftene:

- VI ELSKER HÆREN!

- Vi er vant til at utlandet kritiserer oss. Men ingen forstår hvordan det er å leve med trusselen fra Hamas' raketter og terror. Skal vi overleve, Må vi være proaktive, sier Ariel, som studerer økonomi i Haifa.

- Først når Israel blir akseptert som nasjon, har vi en fremtid. Vi kan ganske enkelt ikke leve med at arabiske ledere vil utslette oss. Da må vi heller leve med kritikken, og takke de som forsvarer oss.

Blodbad

Mens Israels unge hyller våpenmakten, tror mange internasjonale observatører at landets blodige aksjon kan bli et vendepunkt i Midtøsten-krisen. Den internasjonale kritikken mot landet vokser, og selv israelske aviser kaller blodbadet en flause og en fiasko.

Tett på nett:Palestinakomitéen svarte leserne

MANKELL:- Tull at de har funnet våpen

Israels statsminister Benjamin Netanyahu får flengende kritikk for planleggingen, og mange kommentatorer lurer på hva som blir «det neste».

En kommentator krever forsvarsministerens avgang, og flere av de som deltok i angrepet mener at de baserte sine avgjørelser på feil etterretning.

- Vi forventet ikke motstand, heter det.

I går kveld besluttet Israel å utvise alle de arresterte utlendingene.

Tett på nett:Ambassaderåd Aviad Ivri ved Israels ambassade svarte leserne

Tyrkia henter aktivister

Tyrkia sendte onsdag tre fly til Israel for å hente hjem de rundt 350 tyrkiske aktivistene som ble pågrepet på skipene på vei til Gazastripen.

- Vi vil hente hjem alle, inkludert de drepte, sier en tyrkisk diplomat til nyhetsbyrået AFP.

Minst fire av de ni personene som ble drept da israelske kommandosoldater bordet skipene mandag, var tyrkiske statsborgere.

Nordmennene Randi Kjøs, Espen Goffeng og Nidal Hejazi var med i nødhjelpskonvoien. De ble tatt i varetekt av israelske myndigheter.

- Så langt vi kjenner til, sitter de fortsatt i varetekt. Vi har fortsatt håp om at de blir sluppet i dag, sier ministerråd Vebjørn Dysvik ved ambassaden i Tel Aviv til VG Nett.

SLÅR TILBAKE: Israelerne slår tilbake mot den internasjonale fordømmelsen av militæraksjonen, som kostet ni mennesker livet. Foto: Helge Mikalsen
SLÅR TILBAKE: Israelerne slår tilbake mot den internasjonale fordømmelsen av militæraksjonen, som kostet ni mennesker livet. Foto: Helge Mikalsen

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Utenriks

Se neste 5 fra Utenriks