Hovedinnhold

Mankell: - Angrer ikke at jeg reiste

Deportert fra Israel - lander i Sverige i kveld

DEPORTERT: Den populære krimforfatteren Henning Mankell er på vei til Sverige. Foto: VG
DEPORTERT: Den populære krimforfatteren Henning Mankell er på vei til Sverige. Foto: VG
(VG Nett) Den svenske krimforfatteren visste ikke at ni mennesker ble drept da konvoien ble bordet av israelske soldater.

Denne saken handler om:

Den svenske avisen Expressen fikk intervjuet Mankell under flyreisen fra Tel Aviv. Han lander i Sverige senere i kveld.

Sammen med riksdagspolitikeren Mehmet Kaplan ble han eskortert inn på flyet like før det skulle ta av. Da hadde han sittet i israelsk varetekt, og var ikke klar over at ni personer var blitt skutt og drept under den dramatiske bordingen.

- Det visste jeg ikke. Det hadde jeg ingen anelse om. Oi, oi, oi, var forfatterens umiddelbare reaksjon.

LES OGSÅ:Ettåring var med dødskonvoien - deportert fra Israel

- Bekymret for vennene våre

Mankell var en av til sammen elleve svensker ombord på skipene som skulle til Gaza med nødhjelp etter den israelske blokkaden.

- Vi er urolige for vennene våre, som fortsatt er i israelsk fengsel, sier Mankell til den svenske avisen.

Han og Kaplan har derfor bestemt seg for å ligge lavt de første dagene, ifølge Expressen.

- Vi har bestemt oss for å la være å kommentere alt for mye detaljer de nærmeste to dagene. Årsaken er enkel: Noen av våre venner er fortsatt i israelsk forvaring. Vi vil ikke si for mye før vi vet at de er hjemme, sier krimforfatteren.

LES OGSÅ:- Dette er ikke militært utstyr

Fortsetter arbeidet

De utenlandske statsborgerne som ble pågrepet etter bordingen, fikk valget mellom å stilles for retten eller å deporteres frivillig.

Mankell valgte det siste.

- Jeg har mange forpliktelser som er kontraktsfestet, og har allerede blitt tvunget til å utsette en lang foredragsturne på grunn av dette. Men det er ikke mulig å innstille alt jeg skal gjøre. Det som derimot er viktig, er at ingen av oss erkjenner å ha gjort noe galt for å få slippe ut av Israel, sier han til Expressen.

Han understreker at han ikke angrer på at han ble med på konvoien.

- Absolutt ikke. Absolutt ikke. Dette har jo fått satt fokus på det som skjer i Gaza. Jeg kommer fortsatt til å engasjere meg i dette arbeidet, sier Mankell.

LES OGSÅ:Nytt skip på vei til Gaza med nødhjelp

Minst ni drept

Minst ni personer ble drept og flere titalls skadet da israelske kommandosoldater bordet flere av skipene i nødkonvoien natt til mandag.

480 av aktivistene fra konvoien til Gaza holdes tilbake av israelske myndigheter, mens 48 andre utvises fra landet, ifølge israelsk radio.

De som holdes tilbake befinner seg i et fengsel ved Ashdod i det sørlige Israel. De 48 som utvises, er sendt til den internasjonale flyplassen i Tel Aviv.

Tre nordmenn er blant de anholdne. Disse har også godtatt en frivillig deportasjon, og vil forlate landet så snart som mulig.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Utenriks

Se neste 5 fra Utenriks