Hovedinnhold

Irsk nødhjelpskoordinator til VG Nett:

«Om jeg fryktet vi blir møtt slik én gang til, hadde jeg ikke latt båten gå»

Nytt skip med norske forysninger på vei til Gaza

PÅ VEI MOT GAZA: Lasteskipet Rachel Corrie (t.v.) er på vei til Gaza nå. Den norske palestinakomiteen ønsker å snart sende et norsk skip nedover. Foto: Freegaza.org/Reuters
PÅ VEI MOT GAZA: Lasteskipet Rachel Corrie (t.v.) er på vei til Gaza nå. Den norske palestinakomiteen ønsker å snart sende et norsk skip nedover. Foto: Freegaza.org/Reuters
(VG Nett) Blodbadet på hjelpekonvoien utenfor Gaza for under to døgn siden skremte ikke Niamh Moloughney fra å sende et nytt hjelpeskip av gårde i dag.

Denne saken handler om:

Tirsdag ettermiddag la det irske frakteskipet Rachel Corrie ut fra Kypros. Om bord er 15 aktivister og store mengder nødhjelp - deriblant norske forsyninger. Den norske frigjøringsbevegelsen for Gaza har bistått med 17 tonn trykkpapir, i tillegg til 60 sekker med skolemateriell til barn. I tillegg har den irske delen av Free Gaza Movement, som arrangerer turen, lastet skipet med 45 tonn skolemateriell, 150 tonn medisinsk utstyr og 550 tonn sement til gjenoppbygging av bygninger i Gaza.

Dette skjer under to døgn etter at minst ni personer mistet livet og et ennå ubekreftet antall mennesker ble skadet, da israelske soldater bordet den internasjonale konvoien som var ute i samme ærend.

ARRESTERTE NORDMENN:- Forlater Israel så fort de kan

- Om jeg er redd for at det samme skal skje igjen? Hvis jeg hadde trodd at vi skulle bli møtt med like voldelige virkemidler denne gangen også, hadde jeg ikke latt båten gå, sier Niamh Moloughney, som organiserer den irskledede hjelpesendingen til sjøs for Free Gaza Movement, til VG Nett.

- Tar oss god tid

Likevel varsler hun at skipet ikke vil forhaste seg i forsøket med å bryte den israelske blokaden av Israel, i arbeidet med å få levert forsyningene til den palestinke befolkningen i Gaza.

Ifølge Moloughney er båten Rachel Corrie, som er oppkalt etter en amerikansk aktivist som ble kjørt ned og drept av en israelsk bulldolser i 2003, ventet å ankomme Gaza tidligst torsdag morgen.

- Vi prøver å holde dialogen oppe med israelske myndigheter, for å forsikre oss om at vi ikke blir angrepet på samme måte en gang til. Vi har henvendt oss til dem, men ikke hørt noe ennå, sier hun.

Artikkelen fortsetter under bildet...

- VÅPENARSENAL: Dette bildet skal angivelig vise de våpnene som israelske marinesoldater beslagla etter aksjonen mot «Mavi Marmaris». Foto: Det israelske militæret
- VÅPENARSENAL: Dette bildet skal angivelig vise de våpnene som israelske marinesoldater beslagla etter aksjonen mot «Mavi Marmaris». Foto: Det israelske militæret

EKSPERT OM BESLAG PÅ KONVOIEN:- Dette er ikke militærutstyr

Israel ser helst at eventuelle hjelpesendinger overleveres utenfor blokaden, for kontroll. Det er helt uaktuelt for aktivistene.

- De har ingen rett til å si hva vi kan og ikke kan gjøre. Det de sier i pressen om at vi bare kan levere det til dem, er bare tull. Det er ikke noe skolemateriell i Gaza, ingen hjelp til å bygge opp husene med sement. Vi er bare nødt til å gjøre dette, sier Moloughney.

- Fryktelig uforutsigbare

Samtidig er den irske nødhjelpskoordinatoren smertelig klar over at Israel helt siden mandagens blodbad har hevdet at angrepet var uunngåelig - og at man tar i bruk virkemidlene igjen om nødvendig.

- Vi vil ikke la noen skip nå Gaza og forsyne det som har blitt en terroristbase som truer Israels hjerte, sa visestatsminister Matan Vilnai til israelsk radio tidligere i dag.

VG NETT-BLOGGER:- Nesten alle er sjokkerte over brutaliteten

- Israel er fryktelig uforutsigbare, og viste med angrepet mandag at man ikke har noen respekt for noen lover. Derfor må vi også ta oss god tid når vi nå nærmer oss Gaza. Vi må få frem enda tydeligere at vi kommer i fred, sier Moloughney.

Samtidig som nye forsyninger er på vei, er det fortsatt uklart hvordan blodbadet ble utløst da israelske marinesoldater bordet konvoien mandag morgen. Aktivistene som ble bordet og arrestert har i svært begrenset grad kommet til orde frem til nå ettersom de har sittet fengslet og har blitt fratatt kommunikasjonsutstyr. Israelske myndigheter og militære har imidlertid vært svært offensive med å fortelle sin versjon av det som skjedde.

Artikkelen fortsetter under bildet...

- BILDEBEVIS: Israelske myndigheter mener at dette bildet beviser at aktivistene angrep marinesoldatene. Bildet skal angivelig vise en aktivist som slår en soldat med en jernstang. Foto: AFP Foto:
- BILDEBEVIS: Israelske myndigheter mener at dette bildet beviser at aktivistene angrep marinesoldatene. Bildet skal angivelig vise en aktivist som slår en soldat med en jernstang. Foto: AFP Foto:

En kaptein i det israelske forsvaret, som var øverste befal i den første gruppen som bordet skipet, hevder at de ble angrepet av rasende aktivister.

LES SVARENE FRA TETT PÅ NETT TIRSDAG:Palestinakomitéen her og Israels ambassaderåd her

- Kastet meg over rekken

I sitt første intervju etter militæraksjonen, til den israelske nettavisen Ynetnews.com forteller han at soldatene var uforberedt.

- Vi visste at de var fredsaktivister. Selv om vi var klar over at de ville bryte blokkaden av Gaza, trodde vi at de ville møte oss med passiv motstand, kanskje verbal. Vi var ikke forberedt på dette. Alle sammen ville drepe oss. Vi traff på terrorister som ville ta livet av oss, og vi måtte gjøre alt vi kunne for å unngå unødige skader, hevder kapteinen.

VGTV:Her slår aktivistene soldatene med jernstenger

Han er soldaten på videoen som ble publisert av det israelske forsvaret mandag, som ble kastet over rekka på båten og ned på et lavere dekk.

- Jeg så at en person kom mot meg med våpen, og skjøt et skudd. Deretter kom 20 personer på meg og kastet meg over rekka, hevder han.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Utenriks

Se neste 5 fra Utenriks