Hovedinnhold

- Nordmennene forlater Israel så fort de kan

BEER SHEVA (VG Nett) De tre nordmennene som sitter fengslet i Israel etter bordingen av nødhjelpskonvoien til Gaza, forlater landet frivillig.

Denne saken handler om:

- Alle vil hjem, og har bestemt seg for å signere på en frivillig deportasjon. Det kan skje allerede i morgen, sier ambassaderåd Vebjørn Dysvik til VG Nett i det han er på vei ut av fengselsporten.

Han var tirsdag inne i fengselet i Beer Sheva og snakket med de tre nordmennene, Randi Kjøs, Espen Goffeng og Nidal Hejazi.

- De har det etter forholdene bra, sier Dysvik til VG Nett.

LES OGSÅ:- Mankell er på vei hjem

Stekende hete

Norsk presse har ventet i seks timer i den stekende heten utenfor fengselet, der det er 42 grader i skyggen.

PÅ VEI INN: Her er Vebjørn Dysvik fra det norske utenriksdepartementet på vei inn i fengselet i Beersheba i Israel. Foto: Helge Mikalsen
PÅ VEI INN: Her er Vebjørn Dysvik fra det norske utenriksdepartementet på vei inn i fengselet i Beersheba i Israel. Foto: Helge Mikalsen


Innenfor murene i fengselet sitter flere hundre utenlandske aktivister som ble pågrepet under bordingen natt til mandag.

- Forholdene innenfor murene er akseptable. De tre norske borgerne sitter på hver sin celle, og det var derfor det tok lang tid å få snakket med dem, sier Dysvik.

Nordmennene har ikke fått snakket med hverandre etter pågripelsen, og har heller ikke fått noen nyheter utenfra.

LES OGSÅ:Nytt skip på vei til Gaza med nødhjelp

Fratatt alle eiendeler

Da de ble pågrepet av israelske kommandosoldater i internasjonalt farvann på vei til Gaza, ble de også fratatt alle personlige eiendeler.

- De har fått konfiskert mobiltelefoner, datamaskiner, kameraer og notater. Det er ikke noe som tyder på at de vil få dette tilbake, sier ambassaderåden til VG Nett.

Dermed har de heller ikke hatt noen mulighet til å kommunisere med sine pårørende. Lettelsen hos nordmennene var derfor stor, da de forsto at UD hadde fått gitt beskjed til familie og venner om at de var uskadde.

- Alle tre virket medtatte, men de var ved godt mot. De er ikke skadet i det hele tatt, men det fortelles at det finnes skadde fanger inne i fengselet. Jeg har ikke sett dette ved selvsyn, sier Dysvik.

LES OGSÅ:Rundt 1.000 demonstrerte rolig ved Israels ambassade

Forlater landet

Alle de utenlandske aktivistene får et ultimatum i fengselet. Enten godtar de frivillig deportasjon, altså at man blir satt på første fly ut av landet, eller så må de møte for retten.

- De ønsker å forlate landet frivillig, og dette kan skje allerede onsdag, sier ambassaderåden.

Flere store busser er allerede blitt kjørt inn portene på fengselet i løpet av dagen, noe som tyder på at myndighetene gjør seg klare til å transportere fangene ut.

De tre nordmennene vil da kjøres direkte til Ben Gurion-flyplassen i Tel Aviv og plasseres på første fly.

- Skal fortelle selv

Dysvik fikk god tid til å snakke med alle de tre nordmennene separat, og har forsikret seg om at de har det bra etter den dramatiske militæraksjonen.

Han vil ikke gå inn på detaljene rundt nordmennenes opplevelser.

- Det er enighet om at de selv skal fortelle hva de har opplevd, og at ambassaden ikke skal gå inn og være mellommann overfor pressen. Dette er subjektive opplevelser, som de selv må fortelle om, sier Dysvik.

VG Nett kommer tilbake med mer

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Utenriks

Se neste 5 fra Utenriks