Hovedinnhold

Ettåring var med dødskonvoien - deportert fra Israel

LØSLATT: Nilufer Cetin og hennes sønn Kaan Turker (1) er hjemme i Tyrkia igjen etter å ha blitt løslatt av israelske myndigheter. Begge var om bord på et skip som var på vei til Gaza med nødhjelp da det ble bordet av israelske spesialstyrker. Foto: AP
LØSLATT: Nilufer Cetin og hennes sønn Kaan Turker (1) er hjemme i Tyrkia igjen etter å ha blitt løslatt av israelske myndigheter. Begge var om bord på et skip som var på vei til Gaza med nødhjelp da det ble bordet av israelske spesialstyrker. Foto: AP
(VG Nett) En tyrkisk aktivist og hennes ett år gamle sønn som var med dødskonvoien mot Gaza, er nå tilbake i Tyrkia etter å ha blitt utvist av israelske myndigheter.

Denne saken handler om:

En tyrkisk aktivist og hennes ett år gamle sønn har kommet hjem til Tyrkia etter å ha blitt løslatt av israelske myndigheter etter det dødelige raidet mot nødhjelpskonvoien som skulle til Gaza, melder nyhetsbyrået AP.

De var blant de første tyrkerne som returnerte til hjemlandet etter at konvoien ble bordet av israelske spesialstyrker og bragt i havn i Israel.

VGTV:Her border israelske soldater nødhjelpsskipet

Gjemte seg i lugaren

Nilufer Cetin fortalte journalister tirsdag at hun hadde gått med på å bli deportert fra Israel etter å ha blitt advart om at fengselsforholdene ville være for dårlige for hennes lille barn.

Cetin og hennes sønn Kaan Turker (1) var begge om bord på det tyrkiskregistrerte skipet Mavi Marmara.

Hun forteller at de to gjemte seg i lugarens baderom under det israelske raidet mot skipet, da minst ni personer ble drept og flere titall skadet.

TETT PÅ NETT FRA KLOKKEN 12:Palestinakomitéen svarer her og Israels ambassaderåd her

Ny video:- Her angripes israelske soldater med slagvåpen og stoler

Barnefaren fortsatt i varetekt

Ektemann og barnefar Ekrem Cetin er maskinist på skipet og var fremdeles i israelsk varetekt tirsdag.

Ifølge Jerusalem Post skal det være 480 aktivister som sitter fengslet etter at israelske soldater bordet nødhjelpskonvoien på vei mot Gaza. Andre skal være på vei ut av Israel etter at de har undertegnet på et dokument og godtatt frivillig deportasjon.

Se bildespesial fra den israelske aksjonen her

De fleste av passasjerene, deriblant de tre nordmennene som var om bord, er overført til Ela-fengselet i Beersheba, hvor de skal bli avhørt. Ifølge det israelske militæret kommer de pågrepne aktivistene fra 40 land.

Representanter fra det norske utenriksdepartementet var tirsdag inne i fengselet hvor de tre nordmennene sitter i varetekt.

VGTV:Her slår aktivistene soldatene med jernstenger

Ber om granskning

FNs sikkerhetsråd fordømmer handlingene som førte til at sivile liv gikk tapt under bordingen av skipene utenfor Gaza natt til mandag.

Også norske myndigheter har fordømt det israelske angrepet, og utenriksminister Jonas Gahr Støre har bedt FN om å iverksette full gransking av hendelsen.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Utenriks

Se neste 5 fra Utenriks