Hovedinnhold

Har blitt lovet å få snakke med nordmennene

PÅ SKIPET: Nordmennene Espen Goffeng (38), Randi Kjøs (58) og Nidal Hejazi (26) er her fotografert på Kypros før de gikk om bord på skipet som natt til mandag ble bordet av den israelske marinen. Foto: Freegaza
PÅ SKIPET: Nordmennene Espen Goffeng (38), Randi Kjøs (58) og Nidal Hejazi (26) er her fotografert på Kypros før de gikk om bord på skipet som natt til mandag ble bordet av den israelske marinen. Foto: Freegaza
BEERSHEBA/OSLO (VG Nett) Representanter fra det norske utenriksdepartementet er nå inne i fengselet i Beersheba hvor de tre nordmennene holdes fanget av israelske myndigheter.

Denne saken handler om:

Ifølge ambassadør Jakken Bjørn Lian har ikke Norge fått en formell forklaring på det rettslige grunnlaget for at Randi Kjøs (58), Espen Goffeng (38) og Nidal Hejazi (26) holdes fengslet i Israel.

- Vi har krevd at de løslatelses umiddelbart, sier Lian til VG Nett.

UD vil bistå

Vebjørn Dysvik ankom fengselet like etter klokken 11 norsk tid, og gikk inn med en gang for å forsøke å komme i kontakt med de tre nordmennene.

- Vi har fått løfte fra israelske myndigheter om at vi skal få møte dem i dag, opplyser Dysvik.

PÅ VEI INN: Her er Vebjørn Dysvik fra det norske utenriksdepartementet på vei inn i fengselet i Beersheba i Israel. Foto: Helge Mikalsen
PÅ VEI INN: Her er Vebjørn Dysvik fra det norske utenriksdepartementet på vei inn i fengselet i Beersheba i Israel. Foto: Helge Mikalsen

Det internasjonale lovverket gir diplomatene rett til å bistå egne borgere i utlandet, men Israel har i liten grad forhold seg til internasjonale konvensjoner i denne saken.

- Akkurat nå er viktig for oss å finne ut hva de trenger. Vi må snakke med dem og forsikre oss om at de er i god behold, sier Dysvik videre.

Ifølge Jerusalem Post skal det være 480 aktivister som sitter fengslet etter at israelske soldater bordet nødhjelpskonvoien. Andre skal være på vei ut av Israel etter at de har undertegnet på et dokument og godtatt frivillig deportasjon.

Tar trolig tre døgn

Blant annet skal tre svenske statsborgere være på vei hjem.

- Vi har fått høre at det vil ta cirka 72 timer å få de norske statsborgerne gjennom prosedyrene fra israelsk side, forteller Lian.

Det norske utenriksdepartementet vil bistå med advokater som kan hjelpe nordmennene når saken deres skal behandles for retten i Israel. I tillegg til å fordømme handlingen, har FNs sikkerhetsråd krevd at alle aktivistene løslates umiddelbart og at skipene får forlate havnene i Israel.

- Stolt av Randi

Erling Segelstad i Fellesorganisasjonen i Hedmark fungerer som pressekontakt for familien til trebarnsmoren Randi Kjøs.

- De har bedt meg formidle at de er utrolig lettet og takknemlige for at Randi ikke har blitt fysisk skadet. Samtidig går deres tanker til familiene som har mistet sine kjære, sier Segelstad til VG Nett.

- De ønsker også å uttrykke stolthet for det engasjementet Randi har. De er veldig kry over å ha et familiemedlem som ikke bare snakker, men som også handler, fortsetter han.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Utenriks

Se neste 5 fra Utenriks