Hovedinnhold

- Dette er ikke militært utstyr

- VÅPENARSENAL: Dette bildet skal angivelig vise de våpnene som israelske marinesoldater beslagla etter aksjonen mot «Mavi Marmaris». Foto: Det israelske militæret
- VÅPENARSENAL: Dette bildet skal angivelig vise de våpnene som israelske marinesoldater beslagla etter aksjonen mot «Mavi Marmaris». Foto: Det israelske militæret
(VG Nett) Kniver, treklubber og skiftenøkler ble ifølge israelske myndigheter beslaglagt fra Gaza-aktivister om bord på «Mavi Marmaris».

Denne saken handler om:

Det israelske utenriksdepartementet har offentliggjort bilder av det de hevder er våpen som ble beslaglagt etter at israelske marinesoldater stormet nødhjelpskonvoien som var på vei fra Kypros til Gaza.

Bildene viser blant annet kniver, treklubber, kjettinger, skiftenøkler og en slegge.

- Bildet viser for det meste verktøy og kjøkkenkniver som er normalt om bord på skip. Hvis gjenstandene er hentet fra flere av skipene, er det heller ikke noe spesielt med mengden. De fleste tingene kan brukes til å slåss med, men det er ikke noe unormalt, sier oberstløytnant Palle Ydstebø som er hovedlærer i strategi ved Forsvarets stabskole.

Han mener at det er to ting på bildet som skiller seg ut.

- Det ene er at det er enkelte kniver som ikke hører hjemme i byssa på et skip; jaktkniv, lommekniver, et par springkniver og det som ser ut som en arabisk dolk.

- Det andre er det store antallet økse- og sleggeskaft. Slike

- IKKE MILITÆRT UTSTYR: Bildene av beslaget som israelske soldater angivelig gjorde fra Gaza-aktivister natt til mandag, viser ikke militært utstyr, sier oberstløytnant Palle Ydstebø som er hovedlærer i strategi ved Forsvarets stabskole Foto: Forsvaret
- IKKE MILITÆRT UTSTYR: Bildene av beslaget som israelske soldater angivelig gjorde fra Gaza-aktivister natt til mandag, viser ikke militært utstyr, sier oberstløytnant Palle Ydstebø som er hovedlærer i strategi ved Forsvarets stabskole Foto: Forsvaret

solide treskaft er veldig gode som slagvåpen, og det kan være noen disse som vi ser brukt på de filmene IDF har frigitt, fortsetter Ydstebø.

Les også:Hevder Gaza-aktivist tok våpen og skjøt mot israelske soldater

- Brannbomber og gassmasker

Men ifølge det israelske utenriksdepartementet ble det også funnet brannbomber, røykbomber og gassmasker om bord på den tyrkiske båten «Mavi Marmaris».

- Når det gjelder funn av gassmasker og kraftige spretterter, så kan det tyde på at i alle fall noen om bord var forberedt på å slåss. De kraftige sprettertene er av samme type som ble brukt under intifadaen. Blir mennesker truffet av disse sprettertene på kort avstand, kan det gå øyne og føre til stygge skader

Det som ikke vises på bildet er gjenstander som er rene våpen. Med unntak av enkelte av knivene og det store antall treskaft, er det meste verktøy og kjøkkenkniver som normalt befinner seg ombord på skip. Ingen ting av det vi ser på bildet er militært utstyr, mener Ydstebø.

- Hvor mye skade er det mulig å gjøre med disse gjenstandene?

- Begrenset skade på godt utstyrte soldater, men dersom flere angriper en soldat med kniver og slagvåpen, så kan de både skade og i ytterste konsekvens drepe ham. Mot ubeskyttede mennesker er selvsagt kniver og slagvåpen svært farlige.

- Fraktet bare nødhjelp

Aktivistene mener at det bare var nødhjelp om bord i båtene og ikke våpen, slik Israel hevder.

Minst ni personer mistet livet etter at israelske marinesoldater bordet det tyrkiske skipet natt til mandag. Så mange som 60 personer ble skadet.

Flere israelske soldater pådro seg skader i aksjonen, ifølge myndighetene. To av soldatene er kritisk skadet, fire har moderate skader mens to soldater skal ha pådratt seg lettere skader.

TETT PÅ NETT I DAG - LES SVARENE FRA
PALESTINAKOMITEEN HER
ogSVARENE FRA ISRAELS AMBASSADERÅD HER!

Les også:Gilbert: - En massakre på fredsaktivister

- Nordmennene er ikke skadet

De tre nordmennene, som var med i konvoien, er ikke skadet, opplyser norske myndigheter tirsdag morgen.

480 av aktivistene fra hjelpekonvoien til Gaza holdes tilbake av israelske myndigheter, mens 48 andre utvises fra landet, ifølge israelsk radio.

De som holdes tilbake befinner seg i et fengsel ved Ashdod i det sørlige Israel. De 48 som utvises, er sendt til den internasjonale flyplassen i Tel Aviv.

Les også:Erling Folkvord måtte gi opp Gaza-aksjon

Krever gransking

FNs sikkerhetsråd fordømmer handlingene som førte til at sivile liv gikk tapt under bordingen av skipene utenfor Gaza.
I en uttalelse tirsdag ber rådet også om at det raskt settes i gang en uavhengig og troverdig etterforskning av hendelsen.
Videre ber Sikkerhetsrådet om at sivilpersoner og skip som nå befinner seg i Israels varetekt, umiddelbart blir løslatt.
USA og de andre medlemmene av rådet ble enige om uttalelsen etter å ha drøftet saken i over ti timer.

Propagandakrigen er i full gang, og det fremstilles helt forskjellige versjoner av hva som skjedde da de israelske soldatene bordet det tyrkiske skipet.

Free Gaza Movement, en av organisasjonene bak konvoien som skulle til Gaza med nødhjelp, hevder at det ikke ble ytt motstand da israelske spesialsoldater bordet flere av skipene i 02-tiden natt til mandag.

Det israelske militæret hevder på sin side at de internasjonale aktivistene skal ha forberedt fysisk motstand mot soldatene som bordet skipet etter å ha beordret dem om å stoppe.

Saken fortsetter under bildet

- BILDEBEVIS: Israelske myndigheter mener at dette bildet beviser at aktivistene angrep marinesoldatene. Bildet skal angivelig vise en aktivist som slår en soldat med en jernstang. Foto: AFP
- BILDEBEVIS: Israelske myndigheter mener at dette bildet beviser at aktivistene angrep marinesoldatene. Bildet skal angivelig vise en aktivist som slår en soldat med en jernstang. Foto: AFP


- Tomme pistolmagasiner

Israel hevder at aktivistene skal ha tatt to våpen fra en av marinesoldatene under aksjonen. Ifølge det israelske utenriksdepartementet avfyrte aktivistene skudd og angrep soldatene med kniver og slagvåpen.

Israel hevder videre at marinesoldatene arresterte to menn som var i besittelse av pistoler. De mener at tomme pistolmagasiner beviser at aktivistene avfyrte skudd.

Israelske aviser skriver også at en marinesoldat ble banket opp og kastet over bord.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Utenriks

Se neste 5 fra Utenriks