Hovedinnhold

- Israel sender atomvåpen til Persiabukta

KOMMER MED ANKLAGER: Israels statsminister Benjamin Netanyahu anklaget lørdag den libanesiske Hizbollah-bevegelsen for å opererer en base med langtrekkende Scud-raketter i Syria. Foto: Reuters
KOMMER MED ANKLAGER: Israels statsminister Benjamin Netanyahu anklaget lørdag den libanesiske Hizbollah-bevegelsen for å opererer en base med langtrekkende Scud-raketter i Syria. Foto: Reuters
Israel vil stasjonere ubåter utstyrt med atomraketter utenfor kysten av Iran.

Denne saken handler om:

Det skriver The Sunday Times. Ifølge London-avisen skal de tre tyskbygde ubåtene Dolphin, Tekuma og Leviathan utstyres med atomraketter og sendes inn i Persiabukta.

Den første ubåten er alt sendt til området for å møte trusselen fra konvensjonelle raketter utviklet av Iran, Syria og Hizbollah.

Samtidig skal den israelske forsvarsledelsen ha besluttet å ha et permanent nærvær av ubåter med atomvåpen i Persiabukta.

Les også:Hevder Hizbollah har rakettbase i Syria

Ethvert mål

De israelske ubåtene har et mannskap på mellom 30 og 50, blant dem en oberst som om nødvendig kan avfyre atomrakettene om bord.

Ubåtene kan være på tokt i rundt 50 dager om gangen og kan oppholde seg i neddykket tilstand i opptil én uke om gangen.

Krysserrakettene om bord har en rekkevidde på 1.500 kilometer og noen av dem er utstyrt med de mest avanserte kjernefysiske stridshodene Israel har i sitt arsenal, skriver The Sunday Times.

- De kan nå ethvert mål i Iran, sier en kilde i den israelske marinen til avisens korrespondent i Tel Aviv.

Foruten å møte rakettrusselen mot Israel, skal ubåtene også drive innhenting av etterretningsinformasjon og kunne sette i land agenter fra den israelske etterretningstjenesten Mossad.

Hizbollah-base

Israels statsminister Benjamin Netanyahu anklaget lørdag den libanesiske Hizbollah-bevegelsen for å opererer en base med langtrekkende Scud-raketter i Syria.

Ifølge den israelske avisen Haaretz sa Netanyahu dette under et møte med Italias statsminister Silvio Berlusconi lørdag.

The Times skrev fredag at Hizbollah-basen er å finne nær landsbyen Adra, nordvest for Syrias hovedstad Damaskus, der raketter kan nå mål i Israel fra.

Uriktig

En talsmann for den syriske ambassaden i London avviser påstanden som uriktig.

- Dersom disse våpendepotene virkelig finnes, er de utelukkende til bruk for den syriske hæren og forsvaret av syrisk jord, noe ingen andre har noe med, sier talsmannen Jihad Makdissi.

Israels president Shimon Peres anklaget i april Syria for å ha forsynt Hizbollah med langtrekkende Scud-raketter, som kan nå mål i Israel.

Både Syria og Libanon har benektet dette og anklager Israel for å rede grunnen for nye angrep.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Utenriks

Se neste 5 fra Utenriks