Hovedinnhold

Viser blodige, israelske soldater på konvoien

BLODIG: Bildene skal ha blitt forsøkt slettet fra minnebrikken av israelske soldater. Foto: Hurriyet
BLODIG: Bildene skal ha blitt forsøkt slettet fra minnebrikken av israelske soldater. Foto: Hurriyet
(VG Nett) Disse bildene av blodige, israelske soldater, ble søndag offentliggjort i Tyrkias største avis.

Denne saken handler om:

Ifølge avisa Hurriyet har fotografiene blitt rekonstruert fra en minnebrikke til en av aktivistene i den tyrkiske organisasjonen IHH, etter at de først var slettet av de israelske soldatene, skriver NTB.

Et av bildene som søndag prydet avisas forside, under tittelen «En kommandosoldats tårer», viser en israelsk soldat som holder den ene hånden mot bakhodet, mens ansiktet er fullt av blod.

Det israelske forsvaret bekrefter at bildene er ekte, og mener de understreker at aktivistene var voldelige.

Ni aktivister ble drept under bordingen, åtte av dem tyrkiske statsborgere.

LES OGSÅ:Sendte Gaza-parodi til utenlandske journalister

Blodflekker

På et annet bilde ses den samme soldaten med blodet strømmende ut fra nesa, mens han blir geleidet ned en trapp av en aktivist.

Et tredje fotografi viser en annen soldat med finlandshette som ligger på ryggen på dekk, mens en aktivist holder ham fast. Soldaten har en blodflekk på buksa.

Avisa publiserte også bilder av en offiser som faller ned trappa, og en annen som får hjelp av helsepersonell om bord på Mavi Marmara.

På et annet bilde står to aktivister bak en dør med metallstaver i hendene.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

BLODIG: Bildene viser flere israelske soldater. Foto: Hurriyet
BLODIG: Bildene viser flere israelske soldater. Foto: Hurriyet

LES OGSÅ:- Gaza-aktivist skutt i hodet på kloss hold

- Ville drepe

Talsmann Bjørn Hermann i IDF sier til VG Nett at bildene er beviser på at aktivistene ikke var så fredelige som de selv har gitt uttrykk for å være.

- Bildene i tyrkiske aviser i dag beviser våre påstander om at marinesoldatene ble utsatt for vold, og at det ble forsøkt å bruke en soldat som gissel. Det er beklagelig at en såkalt fredsflotilla ble misbrukt av flere titalls bevæpnede mennesker, sier Hermann.

VGTV:Her slår aktivistene soldater med jernstenger

Mavi Marmara var lederskipet i flåten på seks skip som mandag forsøkte å bryte den israelske blokaden mot Gazastripen. Skipet ble bordet av israelske styrker i internasjonalt farvann, og ni aktivister ble drept i sammenstøtene som oppsto.

- Bildene ville sett helt annerledes ut dersom soldatene hadde valgt å skyte hver eneste sivilist som kom deres vei. Det var kun ut fra en svært god forståelse for situasjonen, at soldatene klarte å skille mellom aktivister og terrorister, skriver IDF i pressemeldingen.

- Helt naturlig å få forsvarstanker

Randi Kjøs fra Hamar befant seg under dekk da de israelske soldatene bordet skipet. Hun har ikke sett bildene selv, og synes det er vanskelig å kommentere kamphandlinger hun selv ikke var vitne til. Hun mener angrepene fra de israelske soldater var «som å skyte småspurv med kanon».

VGTV:Slik opplevde nordmennene dødsdramaet

- Jeg tenker umiddelbart at slike bilder er lette å manipulere. Dersom noen forsøkte å forsvare seg mot soldatene, har jeg stor forståelse for det. Jeg ville også forsvart meg med pinner, stokker eller andre ting dersom det kom dalende soldater over hodet på meg. Det er helt naturlig å få forsvarstanker når noe sånt skjer, sier Kjøs til VG Nett.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Utenriks

Se neste 5 fra Utenriks