Hovedinnhold

Ytterliggående høyreparti fosser fram i Israel

JOKER: Avigdor Lieberman leder det ultranasjonalistiske partiet Yisrael Beiteinu. Foto: Reuters/Scanpix
JOKER: Avigdor Lieberman leder det ultranasjonalistiske partiet Yisrael Beiteinu. Foto: Reuters/Scanpix
Det ytterliggående høyrepartiet Yisrael Beiteinu fosser fram i Israel, en uke foran valget på ny nasjonalforsamling.

Denne saken handler om:

Med etnisk rensing av israelske arabere på programmet, kan det ultranasjonalistiske sionistpartiets leder Avigdor Lieberman bli joker når en ny regjeringskabal skal legges.

Yisrael Beiteinu har i dag elleve representanter i Knesset, men ligger ifølge den siste meningsmålingen an til å sikre seg 18 i neste ukes valg.

Høyrepartiet Likud med tidligere statsminister Benjamin Netanyahu, blir trolig landets største parti med 28 representanter, og høyresiden ligger dermed an til et solid comeback i israelsk politikk.

Likud-fortid

- Jeg er definitivt klar for posten som forsvarsminister, forkynner Lieberman, som tidligere har slengt ut trusler om å jevne Teheran med jorda og bombe Aswan-dammen i Egypt for å oversvømme Israels mest vennligsinnede naboland.

- Dersom Yisrael Beiteinu kommer med i en samlingsregjering, kan like så godt Hamas bli med, konstaterer den israelske kommentatoren Akiva Eldar oppgitt i avisen Haaretz.

Lieberman, som emigrerte fra Moldova til Israel på 1970-tallet, har lenge vært en urokråke i israelsk politikk, beryktet for sine mange populistiske utspill.

På 1990-tallet var han en sentral skikkelse innen Likud, blant annet som stabssjef for Benjamin Netanyahu da han sist var statsminister.

Da Likud mistet regjeringsmakten, brøt Lieberman med Likud og dannet Yisrael Beiteinu, som særlig har sanket stemmer blant russiske immigranter.

Lieberman har flere ganger vært innom regjeringer, senest under statsminister Ariel Sharon som sparket ham da han nektet å slutte opp om tilbaketrekningen av israelske bosettere og soldater fra Gazastripen.

Etnisk rensing

Liebermans fanesak er å bli kvitt Israels arabere, etterkommerne etter palestinere som i 1948 takket ja til israelsk statsborgerskap og som i dag utgjør over 20 prosent av landets befolkning.

Får han det som han vil, må disse enten sverge evig troskap til den jødiske staten, dens politikk og institusjoner, eller bli bortvist, aller helst til et av nabolandene.

Lieberman har også tatt til orde for å henrette arabiske Knesset-representanter som han omtaler som landssvikere, drukne palestinske fanger i Dødehavet, likvidere palestinske ledere og bombe palestinske byer på Vestbredden.

Han er en sterk motstander av fredsprosessen med palestinerne, og var rasende da den siste militæroffensiven mot Gazastripen ble avbrutt etter «bare» 22 dager.

- Folk liker aktivistiske ledere med en militant tilnærming. Det snakkes ikke om fred foran dette valget, konstaterer professor Asher Arian ved tankesmia Israel Democracy Institute.

Stjeler velgere

Etter meningsmålingene å dømme stjeler Yisrael Beiteinu nå velgere både fra sentrumspartiet Kadima og fra det israelske arbeiderpartiet.

Begge de to partiene hadde håpet å kapre høyrestemmer med sin militæroffensiv mot Gazastripen, men det motsatte ser ut til å ha skjedd.

Arbeiderpartiets leder, forsvarsminister Ehud Barak, forsøkte mandag å spille sitt antatt sterkeste kort ved å minne om at han er Israels høyest dekorerte soldat.

- Lieberman er full av store ord, men har lite å vise til. Når holdt han i et våpen og skjøt noen, undret Barak

- Når ble det er kriterium, parerte Lieberman.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Utenriks

Se neste 5 fra Utenriks