Hovedinnhold

Vurderer å grave opp Arafats lik etter gift-funnene

Enken: Det finnes klare beviser på en forbrytelse

VURDERER Å ÅPNE GRAVEN: Yasir Arafat er gravlagt i byen Ramallah på Vestbredden. Bildet er tatt 10. november i fjor, sju år etter at den palestinske lederen døde. Foto: Reuters
VURDERER Å ÅPNE GRAVEN: Yasir Arafat er gravlagt i byen Ramallah på Vestbredden. Bildet er tatt 10. november i fjor, sju år etter at den palestinske lederen døde. Foto: Reuters
Palestinerne vurderer å ta nye prøver av Yasir Arafats lik for å undersøke om han kan ha blitt forgiftet. Ifølge Arafats enke Suha finnes klare beviser på en forbrytelse.

Denne saken handler om:

Fakta Polonium

 • Polonium er et radioaktivt grunnstoff med kjemisk symbol Po og atomnummer 84.
 • Ble oppdaget av Marie og Pierre Curie i 1898
 • Isotopen 210 er ekstremt giftig – 250 milliarder ganger giftigere enn blåsyre.
 • Hvis polonium kommer inn i kroppen ødelegges cellenes DNA, slik at cellene dør eller blir til kreftceller.
 • Russeren Aleksander Litvinenko døde i 2006 av polonium-forgiftning.

  Fakta Yasir Arafat

 • 1929: Født i Egypt. Hans opprinnelige navn var Muhammed Abad Arouf Arafat. Tok navnet Yasir for å ære en araber som ble drept av britene i Palestina.
 • 1948: Etter at staten Israel ble opprettet bestemte han seg for å delta i væpnet kamp i palestinernes navn. Startet Fatah, bevegelsen som skulle frigjøre Palestina.
 • 1967: Arafat overtar som leder for den palestinske frigjøringsorganisasjonen PLO.
 • 1988: Aksepterte staten Israels rett til å eksistere, og tar avstand fra terror.
 • 1994: Mottok Nobels fredspris i Oslo sammen med Israels daværende statsminister Yitzhak Rabin, etter å ha forhandlet seg fram til en vei til fred via Oslo-avtalen.
 • 1996: Valgt til palestinernes president gjennom valg i de palestinske områdene.
 • 2004: Ble i all hast sendt til sykehus i Paris fredag 29. oktober, etter å ha blitt akutt dårlig hjemme på Vestbredden et par dager tidligere. Døde 11. september samme år.

Tirsdag meldte fjernsynskanalen Al Jazeera at en sveitsisk undersøkelse viste at Yasir Arafat, som døde i 2004, kan ha blitt forgiftet med det radioaktive stoffet polonium.

Nå forteller Tawfiq Tirawi, som i sin tid ledet den palestinsk gransking av Arafats død, at han har vært i møte med palestinernes president Mahmoud Abbas om saken.

- Jeg anbefalte ham å godkjenne en analyse av martyrens lik, og Abbas var enig i dette forutsatt at familien godtok det, sier Tirawi.

Krever internasjonal gransking

Ifølge Saeb Erekat, representant for den palestinske selvstyremyndigheten og palestinernes sjefforhandler i fredssamtalene i Midtøsten, ønsker palestinerne en internasjonal gransking av dødsfallet.

- Vi ber om at det settes ned en granskingskomité lik den som ble nedsatt for å etterforske drapet på Libanons tidligere statsminister Rafik Hariri, sier Erekat.

Laboratorieundersøkelsene som er gjennomført i Sveits, baserer seg på prøver av Arafats eiendeler. Eiendelene, blant annet klær, ble overlevert til kona Suha på militærsykehuset i Paris, hvor ektemannen døde. Hun ga eiendelene videre til Al Jazeera, som så fikk undersøkt dem i Sveits.

- Konklusjonen er at vi fant en betydelig andel polonium i disse prøvene, sier François Bochud, lederen for strålehygienisk institutt på universitetet i Lausanne.

Han understreker at en undersøkelse av selve liket er nødvendig for å få avklart om han virkelig ble forgiftet med polonium.

Mistenker Israel

Arafats enke sier til Al Jazeera at Arafats lik bør undersøkes på nytt. I intervjuet antyder hun samtidig at Israel kan ha stått bak en forgiftning.

GIFTFUNN: Det er funnet rester etter den radioaktive giften polonium på Yasir Arafats eiendeler. Det er slått fast at poloniumet er kjemisk fremstilt. Her er Arafat avbildet i 2001, tre år før han døde. Foto: Reuters
GIFTFUNN: Det er funnet rester etter den radioaktive giften polonium på Yasir Arafats eiendeler. Det er slått fast at poloniumet er kjemisk fremstilt. Her er Arafat avbildet i 2001, tre år før han døde. Foto: Reuters

- Det finnes klare beviser på en forbrytelse, sier Suha.

En israelsk tjenestemann avviser derimot antydningene om at Israel kan ha forgiftet sin gamle erkefiende.

- Rapporten er grunnløs, og jeg vil minne om at det ikke var israelerne som bestemte at de medisinske journalene skulle hemmeligholdes, sier tjenestemannen til nyhetsbyrået DPA.

Ifølge den palestinske selvstyremyndighetens talsmann Nabil Abu Rudeina er det ingen religiøs eller politisk grunn til å si nei til en ny undersøkelse av liket, gitt klarsignal fra Arafats familie.

- Vi vil samarbeide fullt ut for å avdekke den virkelige årsaken til den tidligere presidentens sykdom og død, sier han.

Rykteflom

Yasser Arafat døde 11. november 2004 etter flere ukers behandling, og franske tjenestemenn har med henvisning til personvernet ikke offentliggjort detaljer om dødsårsaken. Det har vært med på å skape en rykteflom om hva den palestinske lederen faktisk døde av.

Palestinske tjenestemenn hevdet den gang at Israel hadde forgiftet Arafat, men en palestinsk undersøkelse gjennomført i 2005 utelukket forgiftning. Også aids og kreft ble utelukket som mulige dødsårsaker.

Arafat er gravlagt i Ramallah på den okkuperte Vestbredden.

I 2006 ble den tidligere russiske spionen og Kreml-kritikeren Aleksander Litvinenko utsatt for poloniumforgiftning. Han døde på et hotell i London etter å ha drukket te som var forgiftet med det radioaktive stoffet.

Siste saker fra Utenriks

Se neste 5 fra Utenriks