Hovedinnhold

Vanunu: - Håper Norge angrer asyl-avslaget

SENDER NY SØKNAD: Mordechai Vanunu håper nå at Norge vil angre og omgjøre avslaget på asylsøknaden hans. Foto: EPA
SENDER NY SØKNAD: Mordechai Vanunu håper nå at Norge vil angre og omgjøre avslaget på asylsøknaden hans. Foto: EPA
(VG Nett) - Jeg er veldig skuffet over norske myndigheter, men jeg håper de nå angrer og vil hjelpe meg ut herfra, sier Mordechai Vanunu til VG Nett.

Denne saken handler om:

Atomteknikeren Mordechai Vanunu avslørte i 1986 Israels atomvåpenprogram, og ble dømt til 18 års fengsel. Han tilbrakte over elleve år i isolat før han i 2004 ble satt fri mot strenge reiserestriksjoner.

Bergens Tidende melder i dag at UDI gjennomførte en grundig juridisk vurdering av asylsøknaden, og konklusjonen var at Vanunu oppfylte alle aktuelle vilkår for å få innvilget asyl. Derfor kunne Vanunus asylsøknad til Norge blitt innvilget av UDI i 2004.

QUIZ:Hva kan du om norsk politikk?

Senere ble vurderingen imidlertid overprøvd av daværende kommunalminister Erna Solberg (H). Dette begrunnet hun med at Vanunu hadde søkt asyl mens han fortsatt befant seg i hjemlandet. Det var imidlertid utenrikspolitiske hensyn som var den egentlige årsaken til at Solberg nektet Vanunu asyl i Norge.

LES OGSÅ:Erna Solberg hindret Vanunu i å få asyl

Leserne diskuterer:- Erna nektet Vanunu asyl

Håper Norge tar ansvar

- Jeg er veldig skuffet over dette, men ikke overrasket. Jeg hadde forventet at Norge kunne gjøre mye mer for å få meg ut og at de norske myndigheter ville akseptere søknaden min, sier Mordechai Vanunu til VG Nett.

Han håper søknaden fortsatt er gyldig og til vurdering. Dersom Norge formelt ønsker at han søker på nytt, vil han gjøre det. Vanunu håper at Norge nå vil ta ansvaret for å få ham ut av Israel.

- De nåværende regjeringspartiene snakket mye om saken min da de var i opposisjon, men de har ignorert saken min etter at de kom til makten. Jeg håper de nå vil omgjøre avslaget på asylsøknaden min. Det norske folk kjenner og respekterer saken min, så jeg har håp om at regjeringen deres vil gjøre det riktige, sier han til VG Nett.

- Kummerlige forhold

54-åringen bor i dag på et fattigslig hotell i Øst-Jerusalem og forteller at han overlever ved hjelp av små pengebidrag fra venner og gode støttespillere, særlig blant kristne og palestinere. Dagene går med til å lese aviser og lese og skrive e-post.

- Jeg får egentlig ikke snakke med utenlandsk media og har heller ikke lov til å bevege meg fritt, forteller han.

- Er du ikke redd for å bli fengslet ettersom du snakker med media?

- Israelske myndigheter kan putte meg i fengsel igjen når de vil, det har de ingen problemer med. Jeg uttrykker bare mine synspunkter, og det er ikke lovstridig etter min mening. Jeg håper at Norge nå vil ta ansvar for fred og demokrati og hjelpe meg med saken min, sier Vanunu til VG Nett og legger til:

- Jeg vet at norske myndigheter kan gjøre mye hvis de vil.

Optimistisk

- Angrer du på at du snakket med den britiske avisen for over 20 år siden?

- Nei, jeg mener det var et veldig viktig bidrag til fred. Nå ønsker jeg at Norge angrer og vil gjøre mer for min frihet.

Han er imidlertid optimist, og sier at han tror Israel før eller senere vil gi ham friheten og menneskerettene tilbake.

- Hvis Norge blander seg inn kan det imidlertid gå veldig snart, tror han.

- See you in Oslo very soon, avslutter Mordechai Vanunu optimistisk.

- Må rette opp grov feil

Fredrik Heffermehl, som i flere år ledet den internasjonale støttekomitéen for Vanunu, mener det er på høy tid at Norge nå tar ansvar i denne saken og får satt han fri.

- Vi var i sin tid vesentlige hjelpere i å skaffe Israel atomvåpen. Vanunu har tatt moralsk ansvar for å rette opp denne grove feilen fra norsk side. Han er blitt offer for ekstreme overgrep og menneskerettighetskrenkelser. Å holde ham i Israel, det stedet han ble holdt i fangenskap og isolat gjennom nesten 12 år, er fortsatt tortur, mener Heffermehl.

LES OGSÅ:Mener Støre og Stoltenberg hindrer Vanunu

- Dette er ikke et spørsmål om formaliteter rundt asyllovgivningen, slik Solberg har prøvd å gjøre det til. Den norske regjering har full adgang til å invitere Vanunu og har all grunn til å legge steinhardt press på Israel for å satt Vanunu fri, slik at de groteske menneskerettighetskrenkelsene mot ham kan opphøre, sier Fredrik Heffermehl til VG Nett.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Utenriks

Se neste 5 fra Utenriks