Hovedinnhold

USA liker ikke norsk Hamas-kontakt

USA liker ikke at norske embetsmenn har kontakt med Hamas, men vil ikke gjøre noe med det, sier kilder i amerikansk UD.

Denne saken handler om:

I helgen ble det kjent at USA har lagt press på norsk UD for å avlyse planlagte samtaler med to representanter for Hamas, som kommer til Norge i mai. Hamas-representantene skal møte embetsmenn fra Midtøsten-seksjonen i Utenriksdepartementet.

Utenriksminister Jonas Gahr Støre bekrefter USAs press for å avlyse møtet, men gjør det samtidig klart at Norge ikke vil stanse kontakten med palestinske selvstyremyndigheter.

- Vi tror ikke det er klokt. Vil du ha en part til å endre syn kan det være hensiktsmessig å snakke til dem. Vi møter dem på diplomatisk nivå i regionen, og skulle de komme til Oslo, vil våre fagfolk lytte til dem og bruke anledningen til å formidle våre syn, sa Støre i en tale i Nobels fredssenter mandag kveld.

Amerikansk UD gjentok mandag sin motvilje mot slike kontakter, men vedgår samtidig at Norge som et suverent land står fritt til å møte hvem de vil. En høytstående kilde i USAs utenriksdepartement vedgår at det er lite Washington kan gjøre dersom et land ønsker å ha kontakt med Hamas-representanter.

- Liker vi det? Nei, virkelig ikke. Skulle vi ønske en fast og bestemt isolasjon av Hamas? Ja visst. Men vi anerkjenner at folk gjør ting på forskjellige måter, sier UD-kilden, som ikke ønsker å navngis.

Pressetalsmann Adam Ereli i amerikansk UD vil ikke bekrefte at USA har bedt Norge avlyse møtet med Hamas-representantene.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Utenriks

Se neste 5 fra Utenriks