Hovedinnhold

Palestinere fyrer løs mot våpenhvile

KLART FOR VÅPENHVILE: Statsminister Ehud Olmert erklærer nå at Israel vil gjennomføre en ensidig våpenhvile. Foto: Reuters
KLART FOR VÅPENHVILE: Statsminister Ehud Olmert erklærer nå at Israel vil gjennomføre en ensidig våpenhvile. Foto: Reuters
(VG Nett) Væpnede palestinere svarer på ryktene om en ensidig våpenhvile med å skyte raketter mot israelske byer.

Denne saken handler om:


Samtidig med at hele verden venter på at Israels statsminister Ehud Olmert og forsvarsminister Ehud Barak skal erklære våpenhvile, skyter væpnede palestinere raketter mot israelske byer.

Et hus ble omtrent klokken 21.30 truffet av en rakett i den israelske byen Ashdod, nær Gazastripen. Ifølge Haaretz ble ingen skadet i angrepet.

Angrepet er et tydelig signal på det Hamas allerede har sagt. Islamistbevegelsen vil ikke gå inn for fred før Israel går med på deres krav.

- Israel erklærer våpenhvile

En israelsk erklæring om våpenhvile skal være rett rundt hjørnet.Men det er langt fra fredspiperøyking mellom Israel og Hamas.
Den israelske regjeringen er klar til å erklære våpenhvile etter tre uker med krig, mener BBC å vite Også den israelske hæren anbefaler nå å avslutte luft og bakkeoffensiven mot Gazastripen, ifølge Haaretz.

Det er ventet at avtroppende statsminister Ehud Olmert vil holde en tale til befolkningen i Israel klokken 2100 i kveld, der han vil erklære en slutt på det israelske angrepet.

Nok et tegn på at en våpenhvile kan være nært forestående er at FNs generalsekretær Ban Ki-moon nå ifølge Reuters ber om en israelsk tidsplan for tilbaketrekningen fra Gaza.

Diskuterer våpenhvile nå

Den israelske regjeringen skal nå ha møttes for å diskutere våpenhvilen.

Men selv om israelsk og internasjonal media nå melder at Israel er nær å erklære våpenhvile, er det langt fra fredspiperøyking mellom Hamas-lederne og regjeringen i Jerusalem.

SISTE:Følg nyhetene fra Midtøsten

Ingen fredspipe

Israel skal nemlig ifølge BBC ikke ha planer om noen fullstendig israelsk tilbaketrekning, bare en midlertidig stans i kamphandlingene.

Ifølge BBC skal regjeringen også være klar til å slå til umiddelbart om Hamas igjen skulle våge å fyre av raketter mot israelske byer.

Bakgrunn:Derfor kriger de

Hamas fortsetter kampen

Men Hamas raser mot at Israel fortsatt ikke vil trekkem soldatene ut av Gazastripen.

- Denne ensidige våpenhvilen innebærer ikke at Israel trekker sine styrker ut av Gaza, sier Osama Hamdan, som representerer Hamas i Libanon.

- Så lenge israelerne er i Gaza, fortsetter konfrontasjonen og motstandskampen, sier Hemdan.

Han mener Israels forslag om en ensidig våpenhvile kun er et forsøk på å avspore den egyptiske planen for en gjensidig våpenhvile. Det egyptiske fredsforslaget skal opp til avstemming i Sikkerhetsrådet senere på lørdag.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Utenriks

Se neste 5 fra Utenriks