Hovedinnhold

Norske advokater anmelder Israel

- IKKE FOR STRENG: Harald Stabell er en erfaren forsvarsadvokat. Foto: Rolf Jarle Ødegaard
- IKKE FOR STRENG: Harald Stabell er en erfaren forsvarsadvokat. Foto: Rolf Jarle Ødegaard
En gruppe norske advokater har anmeldt Israels angrep på Gaza i vinter og krever at de anmeldte personene blir pågrepet dersom de kommer til Norge.

Denne saken handler om:

Anmeldelsen er levert til Det nasjonale statsadvokatembetet for bekjempelse av organisert kriminalitet og annen alvorlig kriminalitet.

Det er advokatene Loai Deeb, Bent Endresen, Pål Hadler, Geir Høin, Harald Stabell og Kjell M. Brygfjeld som står bak anmeldelsen. Anmeldelsen omhandler krigsforbrytelser og grove overtredelser av internasjonal humanitær rett.

LES OGSÅ:Drapstrusler mot palestinernes ambassadør

De mener forholdene dreier seg om drap på sivile, massiv ødeleggelse av eiendom, målrettede angrep på helseinstitusjoner, massive angrep rettet mot befolkningen og ulovlig bruk av stridsmidler mot sivile mål.

DISKUTÉR:Hva syns du om at norske advokater anmelder Israel?

- De vurderte konsekvensene

Israels tidligere statsminister Ehud Olmert, tidligere utenriksminister Tzipi Livni og tidligere forsvarsminister Ehud Barak, samt sju militærsjefer, er navngitt. De tre førstnevnte er også medlemmer av krigskabinettet, opplyser anmelderne.

NETANYAHU:- Palestinerne må godta jødisk stat

- Det er derfor ingen tvil om at de anmeldte kjente til, beordret eller godkjente aksjonene i Gaza, og at de også hadde vurdert konsekvensene av disse aksjonene. Under enhver omstendighet unnlot de anmeldte å stanse disse aksjonene selv om de var i stand til å gjøre det, heter det i en pressemelding.

Advokatene krever at de anmeldte blir pågrepet hvis de kommer til Norge, eller at de blir etterlyst og pågrepet via internasjonalt politisamarbeid.

BOMBET: En mann står over inngangen til en tunnel som i natt ble bombet i et israelsk raid under Gaza-krigen i januar. Foto: AFP
BOMBET: En mann står over inngangen til en tunnel som i natt ble bombet i et israelsk raid under Gaza-krigen i januar. Foto: AFP

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Utenriks

Se neste 5 fra Utenriks