Hovedinnhold

Midtøsten-ekspert: Israel vil skyte mot flere mål

FLAMMER: Palestinere prøver å unngå flammene etter en av rakettene som traff Gaza onsdag. Innfelt: Hilde Henriksen Waage og Dag Henrik Tuastad. Foto: Mohammed Abed, AP, NTB scanpix, PRIO, UIO
FLAMMER: Palestinere prøver å unngå flammene etter en av rakettene som traff Gaza onsdag. Innfelt: Hilde Henriksen Waage og Dag Henrik Tuastad. Foto: Mohammed Abed, AP, NTB scanpix, PRIO, UIO
(VG Nett) Hamas' politiske ledere kan være Israels neste mål.

Denne saken handler om:

Fakta om Gazastripen

  • Gazastripen ble okkupert av Israel under seksdagerskrigen i 1967.
  • I 1993 fikk Den palestinske selvstyremyndigheten kontroll over mesteparten av enklaven, som et resultat av Oslo-avtalen.
  • I 2006 vant Hamas valget i de palestinske områdene.
  • I 2007 kom det til væpnet kamp som endte med at Hamas jaget de palestinske sikkerhetsstyrkene ut av Gazastripen.
  • Israel innførte streng blokade av området, og væpnede palestinske grupper svarte med å skyte tusenvis av hjemmelagde raketter mot det sørlige Israel.
  • Hamas inngikk en seks måneder lang våpenhvile med Israel, men nektet med henvisning til blokaden å fornye denne da den utløp i desember 2008.
  • 27. desember innledet Israel en stor militæroffensiv mot Gazastripen, der over 1.300 mennesker ble drept og de materielle ødeleggelsene ble svært store.
  • Etter 22 dager erklærte Israel ensidig våpenhvile. Hamas gjorde det samme dagen etter.
  • Kilde: NTB

Etter rakettangrepet onsdag der Hamas' militære leder Ahmed al-Jaabari ble drept, og ni sivile skal ha mistet livet, tror Midtøsten-ekspert og seniorforsker ved PRIO, Hilde Henriksen Waage, at Israel vil forsøke å treffe flere palestinske mål.

Militærlederen har vært et viktig mål for den israelske hæren i lang tid, og hæren skryter av drapet onsdag. Forsvarsminister Ehud Barak varsler at dette er «starten, ikke slutten, på operasjonen».

Onsdag kveld ble det meldt om at minst 50 palestinske raketter hadde blitt skutt mot Israel, hvorav 17 av dem ble skutt ned før de traff bakken.

Det er ikke meldt om drepte eller skadde i Israel.

Den israelske hæren har onsdag gjennomført flere rakettangrep mot Gaza, og den israelske marinen deltar i aksjonen og avfyrer raketter fra skip langs kysten.

- Vil skyte med det de har

- Disse angrepene og motangrepene vil vi nok også se i fortsettelsen. Både Hamas og de mer ytterliggående palestinske grupperingene vil skyte med det de har av raketter og granater mot Israel, og trolig gå til angrep på israelsk militært personell, sier Waage.

Hun tror Israel vil svare på angrepene med målrettede likvideringer som drapet på al-Jaabari onsdag, samt bombe andre strategiske og viktig mål på Gazastripen.

Selv om kampene mellom de to landene raser etter angrepet, tror ikke Waage at det vil utvikle seg til en bakkekrig.

- Israel vil kvie seg for å gå inn på Gaza med bakkestyrker og føre en geriljakrig fra hus til hus i et så tett befolket område. De kan da risikere å få store tap, i motsetning til ved å bombe, sier hun.

Så langt i år har det blitt avfyrt flere enn 700 raketter fra Gaza mot Israel. Ikke siden Gaza-krigen i 2009 har så mange raketter blitt skutt mot mål i Israel.

- Ikke uventet

At landet ville svare på angrepene var ikke uventet, sier Dag Henrik Tuastad, forsker ved Senter for islam- og Midtøsten-studier ved Universitetet i Oslo.

- Det har vært ventet en kraftigere israelsk reaksjon. Det man har lurt på er om Israel skal gå tilbake til likvidasjoner av Hamas-ledere eller om de vil invadere Gaza, sier Tuastad til VG Nett.

Forskeren tror at grunnen til at Israel ikke velger å invadere Gaza, er en frykt for regionale konsekvenser.

- Det avhenger hvor store tapstallene blir i Gaza. Hvis man får store tapstall, risikerer man en respons fra Hamas med raketter som kan rekke helt inn til Tel Aviv. Man risikerer også at Hizbollah angriper fra Libanon og press fra det muslimske styret i Egypt, sier han.

- Ingen krig er planlagt

Det er Waage enig i, men hun påpeker:

- I Midtøsten er det sjelden slik at noen krig er planlagt. Det farlige her er at en uoversiktlig situasjon lett kan utvikle seg og eskalere til flere angrep, kanskje til videre krig, uten at noen helt hadde tenkt at det kan bli slik i utgangspunktet, sier hun.

Under Gazakrigen mellom 2008 og 2009, ble det antatt at mellom 1300 og 1400 ble drept på palestinsk side, og 13 på israelsk side.

- Har tatt den største fisken

- Israel definerer selv sine mål til enhver tid, de vil selvsagt prøve å gjøre Hamas og de andre militante gruppene militært svakere ved å likvidere militære ledere. Nå har de virkelig tatt den største fisken som de har ønsket å ta lenge. De kan nå begynne å kvitte seg med deler av den politiske ledelsen i Hamas, tror hun.

FORSKER: Jørgen Jensenhaugen mener det er all grunn til å tro at dødstallene kan bli høye under kampene på Gaza. Foto: Privat
FORSKER: Jørgen Jensenhaugen mener det er all grunn til å tro at dødstallene kan bli høye under kampene på Gaza. Foto: Privat


- Dette er et svært høyt spill. Mens tidligere eskaleringer mellom disse to partene stort sett har skjedd i et Midt-Østen hvor alle visste hvem som var venner og fiender ser Midt-Østen i dag helt annerledes ut etter den arabiske våren. Dette er politisk gambling i en svært ustabil situasjon som i verste fall kan gå veldig galt, sier Midtøsten forsker ved NTNU, Jørgen Jensehaugen.

- Når du fyrer av raketter inn på et område på størrelse med Oslo med 1,5 millioner innbyggere og dette pågår over flere dager, blir sannsynligheten for store tap av sivile menneskeliv høyt. Det er derfor all grunn til å frykte at en eskalering dermed kan skape en situasjon som kan likne på krigen i 2008-2009. Det er det all grunn til å frykte, sier Jensehaugen til VG.

Tror på mer krigsretorikk

Onsdag kveld har den israelske hæren fra sin Twitter-konto @IDFSpokesperson publisert flere bilder og videoer fra angrepet, samt et bilde av drepte al-Jaabari med «Eliminated» skrevet under.

TWITRER: Den israelske hæren kom med sterke advarsler på Twitter onsdag kveld. Skjermdump: Twitter
TWITRER: Den israelske hæren kom med sterke advarsler på Twitter onsdag kveld. Skjermdump: Twitter


- Jeg tror de vil trappe opp retorikken videre. Israels retorikk er alltid som på Twitter i kveld, det er veldig viktig for dem å vise resten av omverdenen at man ikke skal tulle med Israel. Dette er en advarsel til Hamas og palestinerne om hvordan den kommer til å gå med dem hvis de fortsetter å angripe landet, tror Waage.

Siste saker fra Utenriks

Se neste 5 fra Utenriks