Hovedinnhold

Mange nordmenn vil ha Israel-boikott

...og 40 prosent synes Jonas har reagert for mildt

STØTTER SINE EGNE: Sterke nasjonalistiske følelser var i sving i Israel i går. Her viser studenter soldatene sin støtte. Foto: REUTERS
STØTTER SINE EGNE: Sterke nasjonalistiske følelser var i sving i Israel i går. Her viser studenter soldatene sin støtte. Foto: REUTERS
Nesten halvparten av det norske folk vil boikotte Israel, og mener utenriksminister Jonas Gahr Støre har reagert for mildt etter Israels voldsbruk.

Denne saken handler om:

Om undersøkelsen

  • Populasjon: Landsrepresentativ, nordmenn +18 år
  • Antall intervjuet: 1028
  • Vekting: Kjønn, alder, bosted og partivalg ved stortingsvalget i 2009
  • Feilmargin: Maksimalt +/- 3,1%, gjelder totalutvalget
  • Metode: InFact automatiske telefonintervjuer
  • Periode: 1. juni 2010
  • Utfører: InFact AS

En fersk spørreundersøkelse InFact utførte for VG i går kveld, viser at nordmenn er svært kritiske til Israels militæraksjon på båten «Mavi Marmara» utenfor Gaza.

** 43 prosent mener Israel har ansvaret for at bordingen resulterte i at folk ble drept, mens ti prosent mener aktivistene må ta ansvaret for det. 26 prosent mener både aktivistene og Israel må ta ansvar.

** 40 prosent syns Jonas Gahr Støre har reagert for mildt på episoden, når han har sagt at Israels angrep er fullstendig uakseptabelt. 36 prosent syns han har reagert passe sterkt og ni prosent syns reaksjonen har vært for sterk.

Les også:Israel-protest i Stortinget

Og svært mange av de 1000 spurte i undersøkelsen er nå tilhengere av å boikotte Israel:

** 34 prosent er tilhenger av en Israel-boikott, ti prosent boikotter Israel personlig allerede, og 30 prosent er motstandere av boikott.

Samleside:Les mer om dette temaet her

- Jeg er ikke så overrasket. En måling såpass kort tid etter meget sterke TV-bilder, gjør inntrykk på folk, sier leder av Israels venner på Stortinget, Hans Olav Syversen, til VG.

Han er nestleder i KrFs stortingsgruppe, og lite begeistret over Israels militæraksjon.

- Kan ikke forsvares

- Sånn bildet er synes jeg det er vanskelig å forsvare en så sterk reaksjon. Man kan forstå behovet for å gripe inn hvis skipet ikke bare inneholdt humanitær hjelp, men styrkebruken er for drastisk, sier Syversen.

- Hva syns du om at telefonlinjene er blokkert, og at Israel nekter nordmennene kontakt med omverdenen?

- Jeg skulle ønske at man kunne opphevet det, sier Syversen.

Les også:Har blitt lovet å få snakke med nordmennene

Foto: Faksimile (VG 02.06.10)
Foto: Faksimile (VG 02.06.10)

- Hva syns du om at mange nordmenn nå vil boikotte Israel?

- Det støtter jeg ikke. Det vil forverre situasjonen generelt i en region der målet er å komme tilbake til dialog, sier Syversen.

- Dette viser at folk reagerer veldig sterkt på det som har skjedd, og at dette fremstår som meningsløs voldsbruk.

Når så mange støtter boikott og sterke virkemidler, er det et uttrykk for at de ikke syns det er nok å bare prate, sier parlamentarisk SV-leder Bård Vegar Solhjell til VG.

Han vil at Norge skal gå i front for å få flere land med på en våpenboikott av Israel.

Utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap) er i Sudan, og det lyktes ikke VG å få en kommentar fra ham sent i går kveld.

Palestina-sympati på Stortinget

Ifølge NTB er Palestinas venner større enn Israels venner på Stortinget. De to nettverkene har henholdsvis 35 og 28 representanter på sine navnelister.

Israels venner har eksistert i 38 år og består av hele KrFs stortingsgruppe, 15 medlemmer fra Fremskrittspartiet, tre fra Høyre og en fra Arbeiderpartiet.

Palestinas venner ble opprettet som en motvekt i 2006, og teller ifølge Klassekampen nå 35 navn fordelt på hele SVs stortingsgruppe, 15 fra Arbeiderpartiet og Høyres Torbjørn Røe Isaksen som er den eneste stortingsrepresentanten som er med i begge nettverkene.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Utenriks

Se neste 5 fra Utenriks