Hovedinnhold

- Kan produsere tusen nye bin-Ladener

Libanon-invasjon øker USA-hat blant muslimer

USA-HAT: Muslimske kvinner brenner det amerikanske, britiske og israelske flagg under en demonstrasjon i Kashmir mot angrepet på Israel. Foto: EPA
USA-HAT: Muslimske kvinner brenner det amerikanske, britiske og israelske flagg under en demonstrasjon i Kashmir mot angrepet på Israel. Foto: EPA
(VG Nett) Amerikansk støtte til de israelske angrepene på Libanon kan være med på å fundamentalisere en ny generasjon muslimer som hater USA.

Denne saken handler om:

Støtten USA gir Israel i krigen mot Hizbollah gjør det vanskelig for muslimske land å kjempe mot en fundamentalisering av muslimer, skal indonesiske myndigheter ha advart USA.

Moderate kan bli fundamentale

Beskjeden ble overbrakt til utenriksminister Condoleezza Rice av den indonesiske utenriksministeren Hassan Wirajuda under en samtale i Malaysia i forrige uke, skriver nyhetsbyrået AP.

- Hvis USA tillater Israel å fortsette å angripe, brenne og drepe det libanesiske folk, gjør de det vanskelig for moderate land som har muslimsk befolkning, skal den indonesiske ministeren ha fortalt Rice ifølge en talsmann for Det hvite hus.

- Slik vi ser det, vil selv moderate muslimer kunne bli radikale. De vil gjøre hva som helst for å stoppe de israelske angrepene, skal Wirajuda ha sagt.

Ble motivert av tidligere invasjon

Med bin Ladens forlaring på hvorfor han angrep World Trade Center i bakhodet er meldingen Indonesia nå sender en reell advarsel for amerikanske myndigheter. Forklaringen bin Lade ga skal ha overrasket selv eksperter på Al-Qaida: Han var motivert av israelernes invasjon i Libanon i 1982.

- Da jeg så Libanons ødelagte tårn, gnistret det i mitt sinn. Jeg tenkte at overgriperen burde straffes på samme måte og at vi skulle ødelegge tårn i Amerika, sa bin Laden i et video-opptak.

Dette er en påminnelse om hvordan den nåværedne israelske offensiven mot Libanon kan motivere miltitante islamister til å angripe amerikanske mål igjen.

Frykter nye bin-Laden

USA-hatet i den muslimske verden kan nå bli sterkere som følge av den betingelsesløse støtten Bush-administrasjonen gir Israel.

- Dette kan produsere tusen nye bin-Ladener. Graden av sinne og frustrasjon i den arabiske verden er ekstremt farlig og kan lett vende seg mot USA, sier Diaa Rashwan, som er ekspert på radikal islam ved Al-Ahram-senteret for politiske og strategiske studier i Kario til Aftenposten.

Lovet våpenhvile

Rice skal ha gitt utrykk for overfor Indonesia at hun var klar over problemet og at hun lovet å få til en langvarig våpenhvile i Midtøsten.

Indonesia, som er verdens største muslimske land, har ingen dipolmatisk tilknytning til Israel. Men Washington og Jakarta har nylig opprettet militærkontakt ettersom USA er på jakt etter asiatiske allierte i sin kamp mot terror.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Utenriks

Se neste 5 fra Utenriks