Hovedinnhold

Israelske soldater: - Vi brukte sivile som menneskelige skjold i Gaza

STORE ØDELEGGELSER: En palestinsk gutt rir forbi et ødelagt hus i utkanten av Jabalya, nord på Gaza-stripen. Flere israelske styrker forlot Gaza-stripen på mandag etter et 22 dager lang offensiv. Foto: REUTERS
STORE ØDELEGGELSER: En palestinsk gutt rir forbi et ødelagt hus i utkanten av Jabalya, nord på Gaza-stripen. Flere israelske styrker forlot Gaza-stripen på mandag etter et 22 dager lang offensiv. Foto: REUTERS
(VG Nett) Bruk av menneskelige skjold og hvitt fosfor er blant beretningene til en gruppe israelske soldater som deltok i Gaza-invasjonen i januar som nå snakker ut.

Denne saken handler om:

Kampanjegruppen Breaking the Silence består av israelske soldater som deltok i Gaza-invasjonen i januar. I et anonymt intervju med BBC snakker de nå ut om metodene som ble brukt i krigen som kostet over 1400 palestinere livet og skadet over 5000. I tillegg har de gitt ut en rapport om hvordan de opplevde invasjonen.

De går langt i å bekrefte tidligere beskyldninger fra det humanitære organisasjoner om at krigføringen var ute av proporsjoner og at virkemidlene var i overkant brutale.

VGTV:Små barn er krigens ofre

Breaking the Silence bekrefter det som har blitt hevdet fra humanitært hold, men avvist fra israelske myndigheter.

- Brukte hvitt fosfor skjødesløst

- Det ble brukt hvitt fosfor i sivile områder, skjødeløst og uvørent, sier de i intervjuet.

LES OGSÅ:Abbas åpen for alle løsninger i Gaza

Ifølge gruppen ble soldatene oppfordret til å skyte på en hver bygning eller person som så mistenkelig ut. De skulle beskytte sine egne liv, uansett om dette gikk på bekostning av sivile palestinere eller ei.

Sivile ble dessuten brukt som menneskelige skjold. Når soldatene invaderte en bygningen, ble de sivile skjøvet foran de tungt bevæpnede soldatene, hevder gruppen. De mener også at flere av troppene hadde en generelt veldig aggressiv og dårlig disiplinert holdning.

VGTV:Familie mistet tre sønner i Gaza-angrep

- Soldater skjøt mot vanntanker fordi de kjedet seg, hevdes det fra gruppen som nå snakker ut.

På denne tiden var det prekær vannmangel i Gaza.

Artikkelen fortsetter under bildet...

RUINER: En palistinsk mann sitter på ruinene av huset sitt i Rafah nær den sørlige grensen av Gazastripen. Foto: AFP
RUINER: En palistinsk mann sitter på ruinene av huset sitt i Rafah nær den sørlige grensen av Gazastripen. Foto: AFP

Bønn til myndighetene

Det har blitt påpekt fra internasjonalt hold at unødvendig mange bygg ble ødelagt i invasjonen. Ifølge FN ble 50.000 hjem, 800 industrielle eiendommer, 200 skoler og 39 moskeer ødelagt. Men soldatene skal fra israelske myndigheter ha fått beskjed om at byggene kunne skjule hemmelige forsyningstunneler. Jo flere potensielle forsyningstunneler som ble ødelagt nær Gaza-grensen, jo enklere ville fremtidige militære operasjoner bli, var mantraet, ifølge Breaking the Silence. Mange sivile hjem ble dessuten vandalisert.

LES OGSÅ:Amnesty anklager Israel for krigsforbrytelser

- Mange av troppene hadde liten direkte omgang med palestinske militære, sier gruppen, som har en klar oppfordring:

- Dette er en bønn til det israelske samfunnet og dets ledere til å bli mer edruelige og etterforske resultatene av våre handlinger.

Israel avfeier vitnesbyrdene fra Breaking the Silence som rykter. De mener troppene gikk langt i å beskytte palestinske sivile, og fremholder at Hamas må ta mye av skylden for at så mange sivile liv gikk tapt, fordi de oppholdt seg i sivile leire. Bygninger og sivile hjem ble bare ødelagt når det var nødvendig, fremholdes det.

LES OGSÅ:Skip med nødhjelp til Gaza stanset

Avviser kritikken

- Vi beklager at nok en humanitær organisasjon har kommet ut med en rapport basert på anonyme og generelle vitnesbyrd, uten at noen undersøker deres troverdighet, sier Isreals militære talskvinne, Col Avital Leibovich.

- Vi forventer at alle soldatene kommer til de rette myndighetene med de innvendinger de måtte ha. Dette er særlig viktig i tilfeller hvor ikke-stridende er skadet. Vi har ingen kompromisser når det kommer til etiske verdier som skal være retningslinjer for oss i et hvert oppdrag, legger hun til.

VGTV:Her skyter hamas raketter mot Israel

Det har vært flere granskninger av krigføringen i Gaza i januar. Både Israel og Hamas, palestinernes militante islamistbevegelse som styrer Gaza, har måttet tåle sterk kritikk av måten de opptrådte på. Begge blir beskyldt for å ha gjort seg skyldig i krigsforbrytelser. Spesielt Hamas' bruk av raketter blir trukket frem som totalt unødvendig.

Artikkelen fortsetter under bildet...

REISER HJEM: Israelske soldater på vei tilbake til Israel fra Gaza, etter at våpenhvilen er et faktum. Foto: Reuters
REISER HJEM: Israelske soldater på vei tilbake til Israel fra Gaza, etter at våpenhvilen er et faktum. Foto: Reuters

Ti israelske soldater og tre sivile ble drept i krigen.

En intern israelsk granskning konkluderte med at styrkene i det store kjempet i tråd med loven, til tross for at man vedgår at noen feil ble gjort underveis. Som eksempel på dette blir drapene på 21 personer i et hus trukket frem.

FN har rettet et krav på over 70 millioner norske kroner mot Israel som kompensasjon for ødeleggelser på deres eiendommer i Gaza.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Utenriks

Se neste 5 fra Utenriks