Hovedinnhold

Fare for regional konflikt i Midtøsten:

Israel vil drepe Hizbollahs leder

DØDSDOM: Hassan Nasrallah leder Hizbollah, som er representert i Libanons regjering. Israel truer med å drepe Nasrallah, som varsler flere angrep. Foto: EPA
DØDSDOM: Hassan Nasrallah leder Hizbollah, som er representert i Libanons regjering. Israel truer med å drepe Nasrallah, som varsler flere angrep. Foto: EPA
(VG Nett) Israel truer med å drepe Hizbollahs leder. Samtidig advarer Irans president om omfattende konflikt i hele Midtøsten hvis Israel rører Syria.

Denne saken handler om:

FAKTA OM HIZBOLLAH

  • Ble dannet av Revolusjonsgarden i Iran under Israels invasjon av Libanon i 1982.
  • Startet en geriljakrig for å få israelske styrker ut av Libanon.
  • Ledes nå av Hassan Nasrallah
  • Ble valgt inn i den libanesiske nasjonalforsamlingen i 1992.
  • Israel avsluttet sin 22 år lange okkupasjon av Libanon i mai 2000.
  • Hizbollah og Israel utvekslet fanger i januar 2004.

Israel har den siste tiden angrepet mål bare kilometer fra den syriske grensen, og har varslet at Hizbollah er et mål uansett hvor de befinner seg i verden.

- Situasjonen i Midtøsten har aldri vært mer alvorlig, skriver Jagland i en kronikk i Aftenposten i dag.

SAMLESIDE:Her kan du lese alt om situasjonen i Midtøsten

Hizbollah har svært sterke bånd til både Syria og Iran. Den ytterliggående presidenten i Iran, Mahmoud Ahmadinejad, har forsikret sin meningsfelle i Syria, president Bashar Assad, om at Iran vil støtte Syria under ethvert angrep fra Israel.

- Hvis okkupasjonsmakten Israel angriper Syria, vil det være det samme som et angrep på hele den muslimske verden. Dette vil bli møtt med et knusende svar, sier Ahmadinejad.

- Vil drepe Nasrallah

Israels innenriksminister har nå truet med å drepe Hizbollah-leder Hassan Nasrallah.

- Nasrallah har bestemt sin egen skjebne. Vi kommer til å ta et oppgjør med ham når tiden er inne, sier Roni Bar-On.

Onsdag formiddag bortførte Hizbollah to israelske soldater etter å ha avfyrt raketter mot israelske mål ved grensen til Libanon. Svaret fra Israel lot ikke vente på seg i form av rakettangrep og bombing av Beirut.

Israels trusler mot Hizbollah betyr at selv ikke to av Libanons regjeringsmedlemmer, som er Hizbollah-medlemmer, er trygge. Det brygger opp til

full strid i den libanesiske regjeringen etter Hizbollahs angrep på Israel.

Den libanesiske regjeringen hevder de ikke har noe med angrepene mot Israel å gjøre.

Syria holder Israel ansvarlig

Syria mener Israel er ansvarlig for konflikten.

- Det er sikkert at det er okkupasjonen (av de palestinske områdene) som er årsaken, sa Syrias visepresident Farouk al-Sharaa onsdag ifølge AP.

Foto: VG Nett Design
Foto: VG Nett Design

USAs president George W. Bush mener Syria og Iran må holdes ansvarlige for å støtte Hizbollah, samtidig som USA sier Israel har rett til å forsvare seg.

- Målet er å vinne denne krigen. Vi vil fortsette denne operasjonen inntil Hizbollah ikke har kapasitet til å gjøre det de gjør, sier Israels ambassadør i USA, Daniel Ayalon.

Etterlyser arabisk samhold

Irans president Mahmoud Ahmadinejad har etterlyst større samhold i den arabiske verden. Indonesia, som er verdens største muslimske nasjon, ut i dag og fordømte Israels angrep i Libanon.

Likevel har Saudi Arabia kommet med kraftig kritikk mot Hizbollah og sier det «må være forskjell på legitim motstand og ukalkulerte eventyr» ifølge AP.

Israel har fått forsiktig støtte fra USA, mens EU-landene stort sett har uttalt at de ikke støtter israelske angrep i Libanon.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Utenriks

Se neste 5 fra Utenriks