Hovedinnhold

Ikea forsyner bosetterne

FÅR IKEA-MØBLER: Den svenske møbelgiganten Ikea leverer varer til de israelske bosetningene på Vestbredden, men ikke til de palestinske områdende. Her bosetningen Alon Moreh, nær byen Nablus. Foto: AFP
FÅR IKEA-MØBLER: Den svenske møbelgiganten Ikea leverer varer til de israelske bosetningene på Vestbredden, men ikke til de palestinske områdende. Her bosetningen Alon Moreh, nær byen Nablus. Foto: AFP
Ikea forsyner israelske bosettere på den okkuperte Vestbredden med møbler, men nekter å levere til palestinere i samme område.

Denne saken handler om:

Det avslører Sveriges Radio, som har oppsøkt den svenske møbelgigantens butikk i den israelske badebyen Netanya.

På spørsmål om det gikk an å få varer hjemkjørt til Ramallah på Vestbredden, var svaret nei.

Heller ikke til palestinske byer som Betlehem og Nablus ville varehuset levere, mens det gikk helt greit å få kjørt møbler til de israelske bosetningene som er bygd i strid med folkeretten i de samme områdene.

Les også:Bosetninger på Vestbredden skal fjernes

På varehusets eget kart over Israel inngår både Vestbredden og Golanhøydene, og også Gazastripen som Israel trakk seg ut av i 2005. Det er ikke påtegnet grenser som markerer at det er snakk om okkuperte områder, og prislisten for å få varer levert på døra tar utelukkende hensyn til kjørelengden.

Til tross for at både Ramallah, Nablus og Betlehem ligger i samme fraktsone som Tel Aviv, nekter Ikea likevel å levere i disse byene.

Transportselskapet som leverer varer for Ikea opplyser til Sveriges Radio at det er israelske myndigheter som nekter dem å kjøre inn i de palestinske områdene.

Les også:USA vurderer FN-resolusjon om Øst-Jerusalem

Kjøring til israelske bosetninger i palestinske områder går derimot greit, lyder forklaringen.

95 prosent av palestinerne på Vestbredden må derfor klare seg uten Ikea-møbler, ettersom de verken kan få varer tilkjørt eller har anledning til å krysse den massive muren som Israel har bygd.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Utenriks

Se neste 5 fra Utenriks