Hovedinnhold

Her skytes demonstrantene på åpen gate

Minst 50 skadet i uroen i Bahrain

(VG Nett) En amatørvideo fra den vesle øystaten viser hvordan opprørspolitiet skyter nådeløst mot fredelige demonstranter som løper for livet i Manama.

Denne saken handler om:

I videoen åpner opprørspolitiet i Bahrain ild mot en gruppe demonstranter, trolig ubevæpnede, som kommer gående mot dem.

Personen som holder kameraet kaster seg i dekning mens skuddene gjaller, og flere demonstranter faller til bakken. Når skuddene har stilnet, viser videoen flere menn liggende stille i pøler av blod.

VGTV: Se de dramatiske bildene fra Bahrain(VG Nett advarer mot sterke bilder) 

Lørdag fortsetter uroen i gulfstaten. Etter at Hæren trakk seg vekk fra Perleplassen, som har vært sentrum for protestene, strømmet demonstrantene til på nytt.

Politiet svarte med tåregass, skriver NTB.

Minst 50 skadet

Ifølge Ap ble minst 50 personer skadet i skyteepisoden som fant sted fredag ettermiddag i byen Manama. Vitner fortalte da om en svært kaotisk situasjon med skyer av tåregass, kuler som haglet fra ulike retninger og mennesker som skled i blodpøler mens de forsøkte å søke dekning.

- Folk begynte å løpe i alle retninger, og kulene fløy. Jeg så folk som ble skutt i beina, i brystet og en mann blødde fra hodet, sier bankfunksjoneren Ali al-Haji (27) til nyhetsbyrået.

Sammenstøtene kom få timer etter at det ble avholdt begravelse for demonstrantene som ble drept i opptøyene dagen før.

Nok en gang måtte kritisk skadde demonstranter fraktes i hui og hast til hovedsykehuset i Manama, Salmanya, som også torsdag hadde tatt imot døde og skadede etter at opprørspolitiet slo brutalt ned på en protestleir.

Les videre under bildet...

SKUTT: En grab fra en amatørvideo viser flere skadede demonstranter som er skutt av opprørspoliti i byen Manam i bahrain fredag. Foto: Ap
SKUTT: En grab fra en amatørvideo viser flere skadede demonstranter som er skutt av opprørspoliti i byen Manam i bahrain fredag. Foto: Ap

Obama: - Jeg er svært bekymret

Raseriet i den arabiske verden kommer som et resultat av opptøyene i Tunisia og Egypt, der ukelange folkeopprør tilslutt førte til at presidentene Ben Ali og Mubarak måtte gå av.

Siden har demonstranter strømmet ut i gatene i Libya, Syria, Iran, Jemen og Bahrain.

LES OGSÅ: - 84 drepte i Libya på tre dager

Fredag offentliggjorde Det hvite hus en uttalelse der USAs president Barack Obama uttrykker sterk bekymring for utviklingen i den arabiske verden.

- Jeg er svært bekymret over rapportene om vold i Bahrain, Libya og Jemen. USA fordømmer myndigheters voldsbruk mot fredelige deomnstranter i disse landene, og alle øvrige steder hvor det måtte skje. Vi uttrykker medfølelse med familie og venner til de som har blitt drept under demonstrasjonene, sier presidenten.

Han oppfordret samtidig myndighetene til å respektere sitt folks rettigheter og beherske seg overfor demonstrantene.

LES OGSÅ: Sorg og sinne blant Bahrains shiamuslimer

Krever nytt regime

I Bahrain krever demonstrantene at det lukkede monarkiet skal oppgi kontroll på sentrale regjeringsposisjoner og beslutningsapparat, og at de skal ta tak i problemene til landets shiamuslimske befolkning. De hevder å oppleve

VOKTER GATENE: Soldater holder vakt ved en rundkjøring kort tid før skytingen mot demonstranter i byen Manama fredag. Foto: Ap
VOKTER GATENE: Soldater holder vakt ved en rundkjøring kort tid før skytingen mot demonstranter i byen Manama fredag. Foto: Ap

systematisk diskriminering og fattigdom, samt blokkering fra stillinger i det offentlige og i militæret.

I en offisiell erklæring lovet Bahrains kong Hamad at kronprins Salman skal gå i dialog med «alle parter» for å løse krisen som har rammet det vesle landet.

Kronprinsen har ifølge kong Hamad fått alle fullmakter til å kunne møte folkets krav, men den sjiamuslimske opposisjonen har avvist tilbudet om dialog, melder NTB.

- Vi føler ingen seriøs vilje til dialog, for de militære er på gatene, sier Ibrahim Mattar i den sjiamuslimske gruppen Wefaq til nyhetsbyrået Reuters.

Siste saker fra Utenriks

Se neste 5 fra Utenriks