Hovedinnhold

Grufulle lidelser møter hjelpearbeidere i Gaza

BOMBER: Det bombes stadig over Gaza. Hjelpearbeider lever med stadig frykt. Foto: AFP
BOMBER: Det bombes stadig over Gaza. Hjelpearbeider lever med stadig frykt. Foto: AFP
Hjelpearbeiderne risikerer selv å bli ofre for krigføringen på Gazastripen, men arbeider likevel dag og natt for å redde sårede etter kamphandlingene.

Denne saken handler om:

Redningsarbeidere har opplevd å måtte jage bort rotter og hunder som gnager på likene som ligger igjen etter kamphandlingene, sier Shawki Saleh ved Kamal Adwan-sykehuset.

- Jeg har jobbet frivillig i to år, men jeg hadde aldri trodd jeg skulle se noe slikt. Hvem vet hvor mange personer som ligger igjen i ruinene. Vi hentet ut folk som skrek, sier 24-åringen.

LES OGSÅ:De norske legene er ute av Gaza

Legen Haitham Adgheir (33) arbeider for Røde Halvmåne på al-Quds-sykehuset i Gaza by. Israelske soldater har skutt mot ham fire ganger mens han har vært på jobb den siste uka.

- Jeg våkner, og det første jeg hører, er lyden av et F16. Så hører jeg lyden av ambulansenes sirener, og slik fortsetter dagen. Tankene mine er som et videoopptak av kroppsdeler og folk som er såret, sier Adgheir.

- Arbeidet stopper opp

Kirkens Nødhjelp meldte lørdag at organisasjonen ikke kommer i kontakt med sykehusene og klinikkene den støtter i Gaza by.

- Det er harde kamper og bombenedslag i området. Medisinsk personell klarer ikke å ta seg fram til klinikkene, og sårede og syke får ikke hjelp, sier generalsekretær Atle Sommerfeldt i Kirkens Nødhjelp.

SPESIAL:Alt om Midtøsten

Organisasjonen sier den har kjøpt inn medisinsk materiell, næringsrik mat til nyfødte og småbarn og tepper mot kulden, men at det ikke er sjåfører å oppdrive på Gazastripen etter at en FN-sjåfør ble drept torsdag.

SPESIAL:Bakgrunnen for krigen

I alt 21 palestinske helsearbeidere er drept og 30 såret etter at kampene brøt ut mellom Israel og Hamas, melder Verdens helseorganisasjon (WHO). Hittil er elleve ambulanser blitt rammet av angrepene.

- Det er ingen beskyttelse for palestinske hjelpearbeidere, og vi er svært bekymret for våre folk inne på Gazastripen, sier Sommerfeldt.

Uten vann

Røde Kors og palestinsk Røde Halvmåne får hver dag inn telefoner fra folk i avsperrede områder som trygler om hjelp.

- I går fikk vi en telefon fra en familie på 40 personer, inkluder 20 barn, som er i Netzarim-området. De fortalte at de ikke hadde hatt noe drikkevann i nesten seks dager fordi brønnen som forsyner huset deres med vann, er ødelagt, sier en ansatt i Den internasjonale Røde Kors-komiteen (ICRC) i en pressemelding.

Lørdag ventet ICRCs ansatte fortsatt på tillatelse fra israelske myndigheter til å eskortere ambulanser fra Røde Halvmåne, slik at de kan lete etter sårede flere steder på Gazastripen. Det har heller ikke vært mulig å nå fram med forsyninger til sykehus sør på Gazastripen, melder Røde Kors.

ICRC har beskyldt Israel for brudd på krigens regler ved å nekte hjelpearbeidere umiddelbar tilgang til sivile ofre.

..

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Utenriks

Se neste 5 fra Utenriks