Hovedinnhold

- Gaza-sykehus i ferd med å miste all strøm

Stanser all nødhjelp på grunn av kamphandlinger

SYKEHUSTRØBBEL: Den norske legen Mads Gilbert (i midten) jobber ved et av sykehusene i Gaza. De sliter med lite utstyr og mange pasienter. Foto: AP
SYKEHUSTRØBBEL: Den norske legen Mads Gilbert (i midten) jobber ved et av sykehusene i Gaza. De sliter med lite utstyr og mange pasienter. Foto: AP
(VG Nett) To av sykehusene i Gaza skal snart være tom for brennstoff som holder strømaggregatene deres i gang. Uten strøm vil sykehusene bli bort imot umulige å drive.

Denne saken handler om:

Det er mediesjef i Norges Røde Kors, Jon Martin Larsen, som forteller om situasjonen ved minst to av sykehusene i Gaza til VG Nett.

- Vi har fått nyheter i dag om at to sykehus er i ferd med å gå tomme for brennstoff til aggregatene. Dette er eneste måten sykehusene der nå får strøm fra, forteller Larsen.

Da VG Nett snakket med ham tirsdag formiddag hadde han ikke oversikt over hvilke sykehus det var snakk om. Røde Kors jobber nå på spreng for å få inn mer brennstoff til sykehusene.

- Den Internasjonale Røde Kors-komiteen arbeider nå med å prøve å skaffe sikre passasjer for tankskip og tankbiler, forteller Larsen.

Til Sky News forteller Røde Kors sin representant inne i Gaza om sykehus som nå knapt fungerer og at pasientene bare mottar et minimum av behandling. Han omtaler situasjonen i Gaza som «uutholdelig»

ALT OM MIDTØSTEN-KONFLIKTEN HER!

- Ekstrem situasjon

I løpet av de siste dagene har de to norske legene Erik Fosse og Mads Gilbert rapportert fra Shifa-sykehuset i Gaza. I tillegg til å jobbe som leger der, har de nærmest fungert som et eget pressebyrå, da internasjonale journalister ikke har sluppet inn i Gaza.

De to, som er i Gaza på vegne av hjelpeorganisasjonen Norwac, som har sitt utspring fra den norske solidaritetsbevegelsen med Palestina, har fortalt om død og grusomme lidelser blant sivile og et sykehus med et absolutt minimum av nødvendig utstyr.

De har fortalt om operasjoner som blir gjennomført i korridorene, amputasjoner uten bedøvelse og medisinlagre som snart er tomme. Erik Fosse omtalte situasjonen som ekstrem overfor VG Nett sent i går kveld.

Artikkelen fortsetter under bildet.

- MER SINT ENN REDD: Erik Fosse sier at han står i en helt meningsløs situasjon, der sivile ofre fyller opp sykehuset han jobber ved i Gaza by. Foto: AP
- MER SINT ENN REDD: Erik Fosse sier at han står i en helt meningsløs situasjon, der sivile ofre fyller opp sykehuset han jobber ved i Gaza by. Foto: AP

Mer enn 550 mennesker skal være drept og 2.500 skadet siden Israel startet sine angrep mot Gaza for 10 dager siden. Bakgrunnen for angrepene var gjentatte rakettangrep fra Hamas mot Israels sørlige byer.

VGTV: Israelere drepte sine egne

- Skam og galskap

Samtidig som det er lite utstyr og altfor få leger inne i Gaza, står det andre leger på grensen og venter på å få komme inn. Ved grensen til Egypt har det bygget seg opp stor frustrasjon blant leger som av egyptiske myndigheter ikke får slippe inn, melder nyhetsbyrået AP.

- Dette er en skam. Dette er 2009, de har folk som trenger hjelp fra leger og vi kan dra inn og hjelpe dem, men så blir vi nektet. Dette er galskap, sier den greske legen Dimitrios Mognie.

Han har ventet på grensen i fire dager sammen med en gresk kollega, og innrømmer at det er en risiko for hans sikkerhet ved å sende ham inn i Gaza. Den risikoen sier legen, som tidligere skal ha jobbet i konfliktsoner som Irak, Angola og Somalia, at han er villig til å ta.

NORSK LEGE: - Jeg rekker ikke tenke på å være redd

Har måttet stanse all nødhjelp

Hjelpeorganisasjonen Care opplyser via sitt norske kontor at de har stanset all nødhjelp på grunn av kamphandlinger. De har store lastebillass med utstyr, mat og medisiner inne i Gaza, men får ikke levert det fra seg på grunn av mangelen på sikkerhet etter bakkeinvasjonen.

- Nødhjelpsarbeidet er nå ekstremt farlig og uforutsigbart. Mulighetene for å bevege seg inne i byene, flyktningleirene og landsbyene er minimal på grunn av stadige bombinger og flyangrep, forteller Yazdan El-Amawi, CAREs nødhjelpskoordinator i Gaza i en pressemelding.

Utstyret har nå ligget på lager inne i Gaza siden fredag. Care er bekymret for det de mener er gjentatte brudd fra Israel på folkeretten.

Artikkelen fortsetter under bildet.

BRØDKØ: Palestinere står i kø for å få kjøpt brød utenfor et bakeri i flyktningeleiren Jabalia i det nordlige området av Gazastripen. (FOTO: Abid Katib/Getty Images for CARE International) Foto:
BRØDKØ: Palestinere står i kø for å få kjøpt brød utenfor et bakeri i flyktningeleiren Jabalia i det nordlige området av Gazastripen. (FOTO: Abid Katib/Getty Images for CARE International) Foto:

- Internasjonal humanitær lov krever at krigførende parter sparer sivil infrastruktur, og særlig sykehus, vannforsyning og strøm. Israel har brutt dette gjentatte ganger over de siste dagene. Dette er en kollektiv avstraffelse av hele sivilbefolkningen på grunn av handlingene til noen få, hevder generalsekretær i Care i Norge, Marte Gerhardsen.

Vannmangel

Også Røde Kors melder om problemer med vannforsyningene til minst en halv million mennesker i Gaza by.

- Vi prøver å få ut våre vannteknikere for å få reparert det som er ødelagt, men vi er avhengige av trygge passasjer, sier Jon Martin Larsen.

FNs hjelpeorganisasjon for barn, Unicef, forteller i en pressemeldinge at de har hatt ansvaret for vannforsyninger, men at brønner og pumpestasjoner er ødelagt, noe som gjør at vanntilførselen i Gaza er begrenset.

- Blokaden har gjort det vanskelig å reparere vannforsyningene. I Gaza har innbyggerne vann hver 5-7. dag, skriver Unicef.

Samtidig klarer ikke sanitærsystemen å ta seg av all kloakken, som nå blant annet skal flyte fritt inne i Gaza by.

Matkø

Cares representant i Gaza forteller også om hundrevis av mennesker som angivelig står timesvis i kø for å få mat.

- Det er så lite mat igjen at folk står fire timer i kø for å få tak i et halvt brød. Et av utdelingsstedene ligger ved siden av en evakuert politistasjon, som er et av hovedmålene for bombene. Det er forferdelig; mødre, fedre og barn står og venter på mat i et område de vet kan bli bombet når som helst, sier Yazdan El-Amawi.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Utenriks

Se neste 5 fra Utenriks