Hovedinnhold

Forsker: - Krig øker sjansen for fred

KRIG GIR FRED: Forsker mener det er størst sjanse for at israelere og palestinere kan løse konflikten om de får skutt fra seg. Foto: EPA
KRIG GIR FRED: Forsker mener det er størst sjanse for at israelere og palestinere kan løse konflikten om de får skutt fra seg. Foto: EPA
(VG Nett)Konflikten i Midtøsten kan ikke løses uten at de to sidene får kriget ferdig, mener utenriksforsker.

Denne saken handler om:

Tips oss

«Bare la dem slåss» er en velkjent kommentar over norske middagsbord til den evige konflikten i Midtøsten. Nå har det fatalistiske argumentet fått akademisk tyngde. Lørdag gikk utenriksforsker Asle Toje fra BI ut i Vårt Land med en brannfakkel i Midtøsten-debatten.

Ifølge BI-forskeren er de vitenskapelige funnene er helt entydige. I en konflikt hvor en får en meglet fred midt i krigshandlingene er sjansene for permanent fred bare rundt 15 prosent. Med militær seier til den ene parten øker den til 50 prosent.

- Når du ser på forskningen er det rent statistisk større sjanse for at en konflikt blir løst når en av partene har vunnet eller den andre parten har blødd så kraftig at de har kommet frem til at de ikke kan oppnå seier på slagmarken og derfor går til forhandlingsbordet, sier Toje til VG Nett.

Bakgrunn:Derfor er det krig

- Partene vil ikke ha kompromisser

Bi-forskeren mener dette er grunnen til at mange internasjonale aktøerer ikke vil ta med ildtang i kruttønna Israel og Hamas.

- Jeg forsøker ikke å være normativ, men å forklare hvorfor ikke flere investerer politisk kapital i en konflikt som de fleste beslutningstakere ser at ennå ikke har nådd punktet hvor partene er villige til å inngå kompromisser.

VG Nett hjelper deg:Slik snakker du med barna om krigen

- Gale konklusjoner

UENIG: Stein Tønnesson mener det blir feil å si at krig fører til fred. Foto: Arkivfoto / Stein Tønnesson
UENIG: Stein Tønnesson mener det blir feil å si at krig fører til fred. Foto: Arkivfoto / Stein Tønnesson

Fredsforsker og direktør for PRIO, Stein Tønnesson, mener de oppsiktsvekkende uttalelsene fra BI-forskeren ikke har rot i virkeligheten.

- Statistikken kan overhodet ikke brukes til å trekke den typen konklusjoner, mener Tønnesson.

Han mener at å føre en konflikt til sin logiske konklusjon vil føre til katastrofale konsekvenser i Midtøsten.

- Hvis du skal ta konsekvensen av Tojes ressonement, så ville løsningen være å at araberlandene utslettet staten Israel. Det er den eneste mulighet for en militær løsning, Israel kan aldri utslette alle de arabiske nabolandene.

Artikkelen fortsetter.

ISLAMISTORGANISASJON: BI-forsker Asle Toje mener det er nytteløst å snakke med Hamas. Direktør Stein Tønnesson i PRIO er uenig. Foto: Reuters
ISLAMISTORGANISASJON: BI-forsker Asle Toje mener det er nytteløst å snakke med Hamas. Direktør Stein Tønnesson i PRIO er uenig. Foto: Reuters

- Naivt

BI-forsker asle Toje refser også norsk venstreside for å være naiv og blåøyd ovenfor Hamas. Særlig mener han at SVs krav om boikott av Israel skaper problemer for norsk fredsdiplomati.

- Når et av regjeringspartiene går inn for boikott ødelegger det all tillit på israelsk side. Når Norge har posisjonert seg nå har man langt på vei utspilt sin rolle. Man må huske på at jødene forbinder boikott med den «ariske» boikotten av jødiske butikker, som var en opptakt til jødeutryddelsen.

Toje har heller ingen tro på dialog med Hamas og advarer mot å tro at man kan holde samtaler med islamistbevegelsen slik man gjorde med PLO og Fatah under fredsprossessen som førte til undertegnelsen av Oslo-avtalen i 1993.

- Den norske venstresiden er naiv når den går inn for dialog med Hamas. Hamas er en religiøst fundamentalistisk terrororganisasjon, de er ganske enkelt ikke av samme støpning som Fatah. Det var Hamas som bombet i stykker Oslo-prosessen med selvmordsbombere mot sivile israelere.

Hold deg oppdatert:Alt om konflikten i Midtøsten

- Dialog eneste utvei

Men heller ikke her er fredsforsker Stein Tønnesson enig med sin BI-kollega.

- Det er ingen annen utvei. Til slutt blir israelerne og palestinerne nødt til å sette seg ned og snakke sammen.

Han synes heller ikke den pessimistiske påstanden om at konflikter lettest lar seg løse når begge sider har kriget fra seg bør føre til at Norge nedlegger sitt fredsdiplomati.

- Nei, det trengs mer enn noensinne. Alle bør engasjere seg mye mer, oppfordrer Tønnesson.

..

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Utenriks

Se neste 5 fra Utenriks