Hovedinnhold

- Fem raketter skutt fra Gaza

Israel svarte med luftangrep - en kvinne og et barn skadet

NYE ANGREP: Israel besluttet lørdag kveld å avslutte det tre uker lange angrepet på Gaza, men nye rakettangrep søndag morgen truer våpenstillstanden. Det ble avfyrt fem raketter fra nord på Gazastripen, som traff byen Sderot på israelsk side. Israel gjengjeldte angrepet. Foto: Reuters
NYE ANGREP: Israel besluttet lørdag kveld å avslutte det tre uker lange angrepet på Gaza, men nye rakettangrep søndag morgen truer våpenstillstanden. Det ble avfyrt fem raketter fra nord på Gazastripen, som traff byen Sderot på israelsk side. Israel gjengjeldte angrepet. Foto: Reuters
(VG Nett) På tross av våpenhvilen skal fem raketter ha blitt skutt fra Gaza mot den israelske byen Sderot i morgentimene søndag, ifølge militærkilder.

Denne saken handler om:


Israel erklærte lørdag kveld våpenhvile og fra klokken 01 natt til søndag norsk tid avsluttet Israel den tre uker lange luft- og bakkeoperasjonen på Gazastripen.

Men det er en skjør våpenhvile. Like etter klokken 08 søndag morgen kom det meldinger om at det var blitt skutt fem raketter fra Gaza mot byen Sderot på israelsk side. Ingen skal ha blitt skadet i angrepet, melder nyhetsbyrået AP.

Kort etter kom det melding om at et israelsk luftangrep rammet byen Beit Hanoun, nord på Gazastripen. En kvinne og et barn skal ha blitt skadet i angrepet.

- Israelske jagerfly angrep rakettutskytingsramper i Beit Hanoun. Det var den samme utskytingsrampen som avfyrte raketter mot Sderot i morges, sier en talsmann for det israelske militæret til AFP.

Les også:Krigsskip skal hindre våpensmugling til Gaza

Israel: - Kyniske ekstremister

Ifølge det israelske militæret skal også militante palestinske grupper ha skutt mot en militærpatrulje ved flyktningleiren Jabalya utenfor Gaza by. Patruljen ba om støtte fra luft- og bakkestyrker for å svare på angrepet.

Israels statsminister Ehud Olmert sier Israel vil slå hardt tilbake mot nye Hamas-angrep.

Olmert lover også at Israel vil fortsette å kjempe for at den kidnappede israelske soldaten Gilad Shalit blir løslatt.

I en uttalelse søndag sier talsmann for den israelske regjeringen, Mark Regev, at Israel bare vil svare på angrep fra Hamas, enten det er rakettangrep inn i Israel eller angrep på egne styrker.

- Hvis Hamas med vilje torpederer denne våpenhvilen, blottlegger de seg selv overfor hele det internasjonale samfunnet som en gruppe kyniske ekstremister som overhodet ikke har noen interesse for velferden til innbyggerne i Gaza, sier Regev til AP.

Les også:Kidnappet soldat kan velte freden

Iran: - Et nederlag

Hamas, som ikke er part i avtalen, varslet at de ikke vil legge ned våpnene før hver eneste israelske soldat er ute av Gazastripen og blokaden av enklaven med 1,5 millioner mennesker er opphevet.

Iran anerkjenner ikke Israel og støtter Hamas. Irans utenriksminister Manoucehr Mottaki sier at Israels våpenhvile er et tegn på nederlag.

Han sier også at en våpenhvile uten at de israelske styrkene trekker seg ut av Gaza, ikke kan garantere en slutt på sammenstøt.

DEBATT:Diskutér situasjonen mellom Israel og Hamas her

..

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Utenriks

Se neste 5 fra Utenriks