Hovedinnhold

- Det blir krig til siste bitre slutt

Over 50 sivile døde på tre dager

SIVILE DØDE: På tre dager har over 50 sivile mistet livet under stridighetene mellom israel og Hamas. Her bærer palestinske sørgende likene av to ungdommer som er drept av israelske raketter. Foto: AFP PHOTO
SIVILE DØDE: På tre dager har over 50 sivile mistet livet under stridighetene mellom israel og Hamas. Her bærer palestinske sørgende likene av to ungdommer som er drept av israelske raketter. Foto: AFP PHOTO
(VG Nett) Minst 51 sivile er drept på Gazastripen etter at det israelske luftangrepet startet lørdag. Samtidig erklærer Israel full krig mot Hamas.

Denne saken handler om:

Israels forsvarsminister Ehud Barak sier Israel nå er i full krig mot Hamas på Gazastripen.

- Det er krig til siste bitre slutt, lyder krigserklæringen fra ministeren.

Samtidig fortsetter det massive israelske luftangrepet mot det Hamas-kontrollerte området.

Mandag erklærte også Israel områdene rundt Gazastripen for en «lukket militær sone», opplyser en israelsk militærtalsmann. Det betyr blant annet at alle veier inn og ut av området er stengt for alle unntatt lokale beboere.

Hensikten kan være å forberede et bakkeangrep mot Gazastripen.

SPØR OM KRISEN:Røde Kors-sjef Tett på nett klokken 15!

TV-bilder fra både BBC og CNN mandag formiddag viser israelske stridsvogner som er i ferd med å posisjonere seg i grenseområdet mellom den israelske byen Ashkelon og grensen til Gazastripen.

Dødstallene vil trolig stige utover dagen. Mandag formiddag kom en foreløpig oversikt over antall sivile ofre etter at Israel gikk til angrep mot Gaza lørdag.

LES OGSÅ:Nekter å kalle hjem Norges Israel-ambassadør

- Angrep med god presisjon

Den er basert på en beregning fra FN-organisasjonen UNWRA, og viser at så mange som 51 sivile er drept de siste tre dagene.

- Tallet vil ganske sikkert stige, sier UNWRA-talsmann Christopher Gunness, ifølge NTB.

UNWRA har beregnet antall sivile dødsofre etter å ha besøkt sykehus og sykestuer over hele Gazastripen. Andre menneskerettighetsaktivister anslår antallet sivile døde til minst 60.

DISKUTÉR:Bør Norge engasjere seg sterkere i konflikten?

Palestinske myndigheter har sagt at over 300 personer, deriblant mange sivile, har blitt drept i det Hamas-kontrollerte området siden den israelske offensiven startet lørdag. Blant de sivile er et tosifret antall barn. Bare i løpet av angrepene tidlig mandag morgen ble seks barn drept.

Fra israelsk hold fremheves det likevel at angrepene har blitt utført med god presisjon. På den israelske nyhetsportalen Israel Insider skriver flere bloggere at man til tross for de tragiske tapene av menneskeliv må anse operasjonen som vellykket, sett i forhold til det totale antallet drepte.

Saken fortsetter under bildet...

BOMBET: De israelske angrepene har forårsaket store skader i Gaza by. Her er restene av en politistasjon i byen. Foto: AFP
BOMBET: De israelske angrepene har forårsaket store skader i Gaza by. Her er restene av en politistasjon i byen. Foto: AFP


LES OGSÅ:Akutt mangel på nødhjelpsutstyr i Gaza

De fleste av de drepte er Hamas-medlemmer, og da de israelske luftangrepene fortsatte for fullt på tredje dagen mandag morgen, var det fremdeles Hamas-relaterte mål.

Hamas: - Vi er ikke svekket

Blant annet ble sterke symboler på Hamas' makt, som nabohuset til Hamas statsminister Ismail Haniyeh, bombet. Haniyeh var imidlertid ikke hjemme da dette skjedde. Han er, i likhet med de fleste andre Hamas-frontfigurene, i skjul nå. Mandag morgen ble innenriksdepartementet bombet. I tillegg er viktige deler av det sterkt Hamas-influerte Islamic University bombet sønder og sammen, det samme er flere av organisasjonens hovedkvarter og våpenlagre, for å nevne noe.

FAFO-FORSKER TETT PÅ NETT:Se hva han svarte om Midtøsten-konflikten

- DET VIL IKKE STOPPE: Israels forsvarsminister Ehud Barak erklærer krig mot Hamas. Foto: AFP
- DET VIL IKKE STOPPE: Israels forsvarsminister Ehud Barak erklærer krig mot Hamas. Foto: AFP

Samtidig verserer det rykter om at Hamas militære toppleder Ahmed Ja'abri er drept. Ryktene er høyst ubekreftede, men går ut på at Ja'abri mistet livet da israelske luftstyrker bombet en moské han frekventerer jevnlig, skriver The Jerusalem Post.

Til tross for dette, og det faktum at antall raketter som blir skutt inn på israelsk territorium har sunket drastisk siste dagene, mener ikke sentrale personer i Hamas at organisasjonen risikerer å stå svært svekket tilbake.

VGTV:Her bomber Israel rakettbase på Gaza-stripen

Bare i dag har det blitt fyrt av en rekke raketter mot Israel. Minst én israeler er drept og 14 såret etter at en palestinsk missil eksploderte ved et anleggsområde i byen Ashkelon mandag formiddag. Bygningsarbeideren som ble drept er det andre israelske dødsofferet siden urolighetene brøt ut for alvor. En rekke raketter er også skutt ut fra palestinerne.

- Hamas' operasjonelle kapasiteter er ødelagt, men gruppen har fremdeles skjulte utskytningsapparater så vel som kapasitet til å sette i gang angrep langs sikkerhetssonen til Israel, sier en høytstående offiser i islamistbevegelsen, ifølge Jerusalem Post.

Man er fremdeles i besittelse av tusenvis av raketter, derav noen som kan gå over 40 kilometer inn på israelsk territorium.

STORE ØDELEGGELSER: Palestinere hjelper en skadet mann etter at fengselet Saraya ble bombet av israelske styrker. FN ber om at kamphandlingene på Gazastripen opphører. Foto: AP
STORE ØDELEGGELSER: Palestinere hjelper en skadet mann etter at fengselet Saraya ble bombet av israelske styrker. FN ber om at kamphandlingene på Gazastripen opphører. Foto: AP

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Utenriks

Se neste 5 fra Utenriks