Hovedinnhold

Gilbert: - Det har vært et helvete

De norske legene er ute av Gaza

- INGEN ER TRYGGE: Mads Gilbert er ute av Gaza, etter å ha jobbet som lege på sykehuset i byen under de israelske angrepene. Han sier ingen er trygge i Gaza nå. Foto: Erlend Skevik
- INGEN ER TRYGGE: Mads Gilbert er ute av Gaza, etter å ha jobbet som lege på sykehuset i byen under de israelske angrepene. Han sier ingen er trygge i Gaza nå. Foto: Erlend Skevik
(VG Nett)De to norske legene Mads Gilbert og Erik Fosse har lørdag ettermiddag kommet ut av Gaza.

Denne saken handler om:

Tips oss

- Virkeligheten der inne er så jævlig at dere skal være glade dere ikke har sett det vi har sett, sier Mads Gilbert til VG Nett lørdag ettermiddag.

Fosse og Gilbert befinner seg i halv fem-tiden lørdag på grensen mellom Gaza og Egypt, der de snakker med pressen. De to har reist ut av Gaza etter grundige sikkerhetsvurderinger, og har flere ganger måttet avlyse utreisen fra de krigsherjede områdene på grunn av nye bombeangrep.

- Det var godt å komme ut nå. Vi begynte å bli ganske frynsete, sier Erik Fosse til VG Nett.

- Jeg er jævlig glad vi kom ut i live. Med den bombingen vi har opplevd, var jeg en stund i tvil, tilføyer Gilbert.

LES OGSÅ:Israel: - Vi øker offensiven

- Ingen er trygge

De norske legene har siden de reiste inn i Gaza jobbet på spreng med å behandle ofrene for de mange bombeangrepene mot byen. Mads Gilbert er imidlertid tydelig på hva han mener om å bli omtalt som helt:

- Det er de som er igjen der inne som er de virkelige heltene, sier legen til VG Nett.

Gilbert sier at ingen kan føle seg trygge i Gaza slik situasjonen er nå.

Artikkelen fortsetter under bildet

ENDELIG UTE: Den norske legen Erik Fosse møtte lørdag journalister fra hele verden på grensen mellom Egypt og Gaza, da han og Mads Gilbert endelig fikk reise ut av Gaza. Foto: Erlend Skevik
ENDELIG UTE: Den norske legen Erik Fosse møtte lørdag journalister fra hele verden på grensen mellom Egypt og Gaza, da han og Mads Gilbert endelig fikk reise ut av Gaza. Foto: Erlend Skevik

- Ingen er trygge i Gaza nå. Alle humanitære lover er satt til side. Det er viktig at verden får se hva som skjer der inne nå. Vi har savnet dere, sier legene til de mange journalistene som befinner seg ved grensen.

Legene skal nå tilbake til hotellet sitt i Arish, og derfra videre til Kairo lørdag kveld. De to ringte begge familiene sine da de var trygt ute av det krigsherjede området. Legene er tydelig preget av det de har opplevd, og forteller grusomme historier om ting de har sett.

- Det verste er å se skadede barn. Det blir man aldri vant til, sier Mads Gilbert.

Problematisk utreise
Det var tidligere lørdag uklart om legene ville kunne bevege seg ut av Gazastripen i løpet av dagen, ifølge VG Netts reporter i Egypt, Erlend Skevik. I halv fire-tiden lørdag melder Skevik at det er bekreftet at konvoien med nordmennene er på vei ut av Gaza, og noe senere er det klart at Gilbert og Fosse er ute av byen.

- Vi vet at de har klarering for utreise fra Israel, men ikke om de faktisk har kjørt, skrev Merete Taksdal i Norwac i en sms til VG Nett tidligere lørdag. Hun koordinerer hjelpeorganisasjonens arbeid på den egyptiske siden av grensen.

Norwac var i to-tiden norsk tid i kontakt med legene, som da var i gang med å forberede arbeidet med å sette i gang kolonnen.

På grensen

Den norske ambassaden i Egypt er nå ved grensen sammen med hjelpeorganisasjonen Norwac, der de bistår i byråkratiske prosedyrer for å få de norske legene som venter på å komme inn på Gazastripen gjennom den egyptiske grensen til Rafah.

Torsdag måtte kolonnen som blant annet skulle frakte Gaza-legene Mads Gilbert og Erik Fosse ut av Gaza, snu etter at nye israelske luftangrep gjorde det umulig å komme seg over grensen til byen Rafah, som ligger på grensen mellom Egypt og Gaza.

Hold deg oppdatert:Alle nyheter fra krigen i Midtøsten

Det var ikke mulig for legene å forlate Gazastripen fredag på grunn av kamphandlingene mellom israelere og palestinere. Kolonnen de reiste i måtte gjøre retrett før de nådde frem til den egyptiske grensen, på grunn av heftige kamper.

Samtidig fortsetter kamphandlingene på Gazastripen. Åtte palestinere, antatt å være i samme familie, ble drept tidligere i dag i et israelsk angrep nord på Gazastripen.

Bakgrunn:Derfor er det krig

VG Nett hjelper deg:Snakk med barna om krigen

..

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Utenriks

Se neste 5 fra Utenriks