Hovedinnhold

Anklager Fatah-folk for å sabotere forhandlingene

MENER NOEN SABOTERER: Hamas-lederen Mahmoud Zahar mener tjenestemenn som står i ledetog med USA saboterer forhandlingene om en palestinsk samlingsregjering. Foto: EPA
MENER NOEN SABOTERER: Hamas-lederen Mahmoud Zahar mener tjenestemenn som står i ledetog med USA saboterer forhandlingene om en palestinsk samlingsregjering. Foto: EPA
Palestinske tjenestemenn som står i ledtog med USA, saboterer forhandlingene om en palestinsk samlingsregjering, hevder Hamas-topp.

Denne saken handler om:

- Det er folk som ikke ønsker at denne dialogen skal finne sted av frykt for å miste sine egne posisjoner og privilegier, sier Hamas-lederen Mahmoud Zahar.

Zahar var onsdag på plass i Egypt for å innlede forhandlinger med Fatah om en palestinsk samlingsregjering.

Palestinernes president, Mahmoud Abbas, som er leder for Fatah, har godt håp om at en slik samlingsregjering vil se dagens lys.

- Selvsagt er vi villige til å sitte i regjering med Hamas, hvorfor ikke, sa Abbas da han tirsdag besøkte Oslo.

Les også:- Norge har meklet mellom Frankrike og Hamas

- Morderisk organisasjon

Norge og flere ledende EU-land har signalisert at de vil anerkjenne en palestinsk samlingsregjering, selv om både EU og USA fortsatt har Hamas på sin liste over terroristorganisasjoner.

Israels president, den aldrende arbeiderpartipolitikeren Shimon Peres, er slett ikke enig og advarer på det sterkeste mot å åpne døra på gløtt for den islamistiske gruppen som vant valget i de palestinske områdene i 2006.

- Europeerne må forstå at Hamas er en farlig og morderisk terroristorganisasjon og må øyeblikkelig slutte med å vise sympati og støtte ettersom det vil hindre en fortsettelse av fredsprosessen, mener Peres.

Les også:Netanyahu bedt om å danne regjering i Israel

Besøker Gaza

Kraftsalven kommer etter at en rekke parlamentarikere fra EU og USA de siste dagene har besøkt Gazastripen for å ta ødeleggelsene etter Israels krigføring i øyesyn.

Ingen av dem har hatt direkte kontakt med Hamas, som i praksis styrer området, men besøkene blir i seg selv sett på som en forsiktig tilnærming.

Den avtroppende israelske sentrumsregjeringen forhandler rett nok selv indirekte med Hamas om en mer varig våpenhvile på Gazastripen, men uten å komme fram til enighet.

Israelernes forhandlingsleder, Amos Gilad, fikk for få dager side sparken etter å ha kritisert statsminister Ehud Olmert for å stille urimelige krav til Hamas.

Les også:- Hamas har sendt brev til Obama

Anklager USA

Regjeringsforhandlingene som åpnet i Egypt onsdag, blir imøtesett med stor spenning både i Midtøsten, Europa og USA.

Mahmoud Zahar, som var utenriksminister i Hamas-regjeringen etter valget i 2006, mener Fatah burde ha gjort mer for å bygge tillit før de satte seg ved forhandlingsbordet.

Han viser til at de Fatah-dominerte selvstyremyndighetene på Vestbredden har pågrepet en rekke Hamas-folk de siste ukene.

- Dette tjener ikke dialogen, sier Zahar, som anklager USA for å drive et spill i kulissene.

- Amerikansk etterretning er i sving på Vestbredden, sier Zahar, som samtidig avviser anklagene om at Hamas holder Fatah-folk som politiske fanger på Gazastripen.

- Vi har offentliggjort bilder av de påståtte politiske fangene i Gaza. Dette er folk som har tilstått at de forsynte Israel med informasjon om våre styrker, om tunnelene til Egypt og om hvilke våpen vi hadde, sier han.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Utenriks

Se neste 5 fra Utenriks